Реформите в съдебната система, борбата с корупцията и поправките в Конституцията бяха основните акценти, обсъдени на среща между премиерът Николай Днеков и европейския комисар по правосъдие Дидие Рейндерс, който е на посещение у нас.

Изключително важно е темпото да не се забавя и следващите седмици и месеци да бъдат избрани съставите на антикорупционната комисия, на съдебния и прокурорския съвети и те да бъдат запълнени с хора, които имат необходимите морални и експертни качества, за да могат да трансформират системата. А именно съдебната система да бъде независима, а системата на прокуратурата, заедно със следствието, да могат да проверяват всяко едно обвинение и където има нужда да бъдат събрани доказателства, които да се предадат на съда и да има присъди.

Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков след срещата с комисар Рейндерс.

Опитваме се да подкрепим всички тези процеси на реформи в България. Виждаме какво е развитието за включването ви в Шенген и контрола на границите, който осъществява България. Реформите в Конституцията и реформата в правната система са много важни неща, също така и борбата с корупцията. Това също трябва да бъде във фокуса на вниманието и трябва да имате една наистина действаща комисия против корупцията, подчерта от своя страна Рейндерс.
 

Дидие Рейндерс
БГНЕС


В Европейската прокуратура има много дела, които се водят в момента, свързани с европейските средства. В България няма такива дела и присъди. Добре е да се направи проверка дали е имало натиск да се спират такива дела тук в България. Съдиите и прокурорите трябва да работят така, че тези разследвания да влязат в съда и той да реши, каза още еврокомисарят.

Николай Денков коментира и горещата тема около ротацията на кабинета.

"Не мисля, че някоя от политическите сили, която подкрепя правителството, работи за отиване на избори", смята премиерът, който по-рано заяви, че ротацията би станала по-лесно, ако той поеме поста на външен министър когато Мария Габриел седне не премиерския стол.

"Напротив, виждаме изказвания на различни политически лидери, които казват, че трябва да се осъществи ротацията, така както е замислена", каза още министър-председателят и добави, че е нормално да има спорове как точно да изглежда кабинетът под ръководството на Мария Габриел. "Това, което чуваме от политическите лидери, е, че те са готови да подкрепят в Народното събрание изборът на следващото редовно правителство", убеден е Денков.

По-късно днес Дидие Рейндерс ще участва и в изслушване в заседанието на парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз, шенгенското пространство и еврозоната относно Доклада на Европейската комисия за върховенство на закона за 2023 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Иван Лазаров/БТА