Ержан Рашид-Роко осъди държавата в Страсбург
Ержан Рашид-Роко осъди държавата в Страсбург / netinfo

6000 евро ще трябва да плати държавата на Ержан Рашид-Роко за нарушаване на човешките му права, съобщи адвокатът му Михаил Екимджиев.

В Европейския съд в Страсбург той е осъдил България заради нечовешко и унизително отношение по време на нощен обиск на 14 април 1997 г., когато барети са атакували дома му по подозрение в разпространение на фалшива валута и са го пребили.

Според решението на съда в Страсбург държавата е нарушила и член 13 от Конвенцията за защита правата на човека, като не е осигурила ефикасно разследване по жалбата на Ержан Рашид срещу полицейското насилие.

Военната прокуратура отказа да образува производство срещу баретите с мотив, че не може да се разкрива тяхната самоличност. В осъдителното за България решение страсбургските магистрати са записали като мотив и неправомерния арест на Роко малко по-късно по друго дело, както и задържането му под стража в продължение на едно денонощие след съдебно постановление за пускането му под домашен арест

Решението на Европейския съд предвижда заплащане на 4000 евро обезщетение за неимуществени вреди на Роко и още 2000 евро за разходите по делото.

Ержан Рашид води още 2 дела срещу България, по които се чака решение.