По повод Международния ден за опазване на паметниците на културата ще бъде официално открита реставрираната Епископска базилика на античния Филипопол или днешен Пловдив. Дългоочакваното събитие ще се състои на 18 април и ще бъде излъчвано онлайн на сайта на Община Пловдив и на Фейсбук страниците на Община Пловдив, ОИ „Старинен Пловдив“, предава NOVA.

След 5-годишна реставрация на сградата и възстановяване на уникалните мозайки, базиликата ще бъде достъпна за пловдивчани и гости на града. Сградата е уникална със своя мащаб, с архитектурното си решение и декорацията, нареждайки се сред най-представителните раннохристиянски обекти в тази част на Балканите. Неслучайно тя е включена в листата за културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Още в началото на новата ера там е имало храм на култа към императора. По-късно се издига раннохристиянска църква, в която днес личат останките от два слоя живописни мозайки.

„Базиликата е раннохристиянска, построена е около средата на 4 век. Една от най-големите на Балканите. Определено най-голямата със запазени мозаечни подове”, казва доц. Елена Кантарева-Дечева.

Мозайките са внушителни. Голяма част от тях са с образите на над 150 птици. Реставрацията отнема мъчителните 6 години.

При спазване на противоепидемичните правила базиликата отваря за посетители утре. Откриването уважиха редица високопоставени гости.

В церемонията взе участие посланик Херо Мустафа  и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър, защото реставрирането и експонирането на античните мозайки и на всички находки на базиликата са част от публично частно партньорство между фондация „Америка за България“ и община Пловдив, продължило шест години. Всички благодариха на участниците в този нелек процес - учени, инженери и много доброволци, които са се включили.

В словото си посланик Мустафа отбеляза следното:

„Поздравявам всички, които участваха в този проект. Те знаят какво важно постижение е това, колко културни, исторически и икономически ползи ще донесе на Пловдив. Честито“.
NOVA