/ iStock/Getty Images
Европейската комисия опроверга съобщения в медиите, че води срещу България разследване, свързано със санкциите на ЕС срещу Русия заради военното нападение над Украйна.

Европейското издание "Политико" в четвъртък написа, че ЕК ще поиска обяснения от България заради данните за износ на руски петрол чрез рафинерията в Бургас.

Международно разследване: „Лукойл“ заобикаля ембаргото на ЕС за руски петролни продукти

В контакт сме с българските власти по приложението на европейските санкции така, както и с останалите държави от ЕС. Нямам какво да кажа изобщо за предприето разследване, заяви говорител на комисията на пресконференция в отговор на въпроси. Обичайният начин, по който действаме по повод приложението на санкциите, е да работим в сътрудничество и съгласувано с държавите от ЕС, добави той. В момента не се води процедура, повтори говорителят.

ЕК е защитник на европейското законодателство и, ако някога държава от ЕС не спазва европейското право, има наказателни процедури - това е принципен отговор, посочи той. Засега не водим процедура. В контакт сме с националните власти за еднаквото прилагане на санкциите, обобщи говорителят.
Николай Желязков/БТА