пенсии
пенсии / БГНЕС, архив
Кога ще бъдат увеличени пенсиите
93513
Кога ще бъдат увеличени пенсиите
  • Кога ще бъдат увеличени пенсиите
Единственото сигурно увеличение на всички пенсии е от 1 юли - по новото правило за преизчисление на пенсиите и заложеното в управленската програма вдигане на минималната пенсия на 180 лева, стана ясно от първото изявление на новия социален министър Бисер Петков. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов потвърди, че минималната пенсия ще се увеличи повторно - от 1 октомври ще стане 200 лева.

ГЕРБ и Патриотите са постигнали съгласие за минималната пенсия
 
Колкото до разписания ангажимент за преизчисляване на старите пенсии, отпуснати до 2010 г., двамата министри припомниха, че това е свързано със спестявания от реформата на инвалидните пенсии, която според очакванията на Бисер Петков ще започне от догодина. Социалният министър отказа да коментира думите на премиера Борисов, който от парламентарната трибуна обеща, че заедно с минималната пенсия от 1 октомври ще бъдат осъвременени и старите пенсии.

По-високите заплати ще доведат и до по-високи пенсии, смята Ивайло Калфин
 
Според приоритетите за управление, разписани от ГЕРБ и Патриотите, минималната пенсия ще се вдигне на две стъпки през тази година. Потвърди го и кандидатът за премиер Бойко Борисов, докато представяше програмата пред депутатите, преди клетвата на новия кабинет. "Увеличението на минималната пенсия ще се осъществи от 1 юли 2017 г., а минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще нарасне от 1 октомври 2017 г. Заедно с това ще се преизчислят всички пенсии, отпуснати през 2010 г. със среден осигурителен доход за 2009 г", обясни Борисов.

Пенсионери заплашват да съдят държавата
 
В управленската програма за преизчисляването на старите пенсии не е фиксиран срок, припомни по-късно социалният министър Бисер Петков. Той допълни, че парите за това преизчисляване трябва да се осигурят от реформата на инвалидните пенсии. И въпреки че работата по тази реформа започва веднага, първите законодателни промени ще заработят от началото на 2018 г., обясни Петков. "Не мога да се ангажирам кога ще има резултати, но те трябва да бъдат постигнати в недълъг период от време", посочи той.

БСП предлага от 1 юли всички пенсии да се преизчислят
 
Ако реформата на инвалидните пенсии не доведе до спестяване на пари, старите пенсии няма да бъдат осъвременени със средния осигурителен доход за 2009 г., обяви финансовият министър Владислав Горанов. И припомни какво е записано в приоритетите за управление. "Осъвременяване на всички пенсии, но то е обусловено от възможни икономии, свързани с разходите за изплащане на инвалидни пенсии, които са около 20-25% от всички разходи за пенсии или 1 млрд. и 700 млн. лв", каза Горанов. Социалният министър Бисер Петков увери, че правителството ще продължи да изпълнява пенсионната реформа на Ивайло Калфин, която влезе в сила от 2016-та година.