Държавата отпуснала 13,5 млн. лева за щетите от земетресението
Държавата отпуснала 13,5 млн. лева за щетите от земетресението / Sofia Photo Agency, архив
Държавата отпуснала 13,5 млн. лева за щетите от земетресението
55792
Държавата отпуснала 13,5 млн. лева за щетите от земетресението
  • Държавата отпуснала 13,5 млн. лева за щетите от земетресението

Близо 13,5 млн. лева е отпуснала държавата досега за преодоляване на последиците от земетресението на 22 май, става ясно от справка, изпратена от правителствената информационна служба. С решения на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет са отпуснати общо 6 443 622 лева, като над 4 000 000 лева са предоставени за възстановяване на държавни и общински сгради и частни жилища на територията на община Перник, над 467 000 лева са отпуснати за община Радомир, а за Столичната община - около 1 681 000 лева. От Министерския съвет отчитат голям брой неоснователни искания за възстановителна помощ от комисията, които са свързани с разходи за текущ ремонт или за ремонт на жилище, което не е единствено за собственика му.

В справката за работата на Междуведомствената комисия се посочва още, че като негативен резултат от оценките на вредите от земетресението се смятат предписанията и оценките на стойността на сградите по пазарни цени. По този начин се създава обществена нагласа за получаване на обезщетение, което не е регламентирано в правилника за дейността на комисията. В много от случаите са пресметнати разходи за допълнителна строителна конструкция, които са по-скоро препоръчителни за собствениците, отколкото задължителни за комисията.

От Министерския съвет отчитат като разходи и предоставените 5 000 000 лева на регионалното министерство за основен ремонт или нов строеж на три детски заведения в Перник и едно училище в Радомир, както и допълнителните над 2 000 000 лева, отпуснати от социалното министерство за подпомагане на семействата, пострадали от земетресението. Осигурени са общо 46 фургона за настаняване на хората, чиито жилища са опасни за обитаване. Община Перник е поискала още 10 фургона, които ще бъдат доставени.