ДСБ настоява за вот на недоверие към Първанов заради стенограмата
ДСБ настоява за вот на недоверие към Първанов заради стенограмата / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
ДСБ настоява за вот на недоверие към Първанов заради стенограмата
26751
ДСБ настоява за вот на недоверие към Първанов заради стенограмата
  • ДСБ настоява за вот на недоверие към Първанов заради стенограмата

ДСБ настояват за своебразен вот на недоверие към президента Георги Първанов заради скандала с изнесената стенограма от разговора му с вицепремиера Симеон Дянков. Те призоваха Народното събрание да изрази отношението към поведението на държавния глава и поискаха от ГЕРБ да стартира необходимата процедура.

„Народното събрание да изрази отношението си към президента Георги Първанов като стартира процедура. Обръщаме се към ГЕРБ да се стартира процедура, в която парламента да изрази отношение. Това става с подписите на 60 народни представители, а отношението си парламента може да заеме след гласуване", заяви в пленарната зала Екатерина Михайлова. „Смятаме, че ако се предприемат тези действия ще се получи един своеобразен вот на недоверие от стана на Народното събрание към президента. Абсолютно задължително е това действие да се предприеме, не може да бъде подминато поведението на Първанов", уточни още тя. „След като мине тази процедура, какво ще направи Конституционния съд, е втори въпрос. Политическото действие, отношението, защитата на институциите преминава през първото, а именно предприемане на тези действия, които са и политическо отношение", допълни Нинова. 

„Второто нещо, което настояваме да се случи, е стенограмите от всички срещи на президента Първанов да станат публично достояние, независимо от това дали са били официални, служебни или друг тип срещи", обяви още Михайлова.

Тъмносините ще внесат промени в Закона за държавния протокол, за да се регламентира за всички институции кои срещи и стенограми се обявяват публично. Според тях сега това било уредено само за официалните чуждестранни делегации.

На 2 март държавният глава поиска оставката на вицепремиера Симеон Дянков заради негово изказване в „Шоуто на Иван и Андрей" по Нова телевизия. Според Първанов - финансовият министър е подронил авторитета на държавния глава с твърденията си за имотното му състояние. След това от ведомството на Дянков разпространиха съобщение със стенограма от предаването и лаконичния коментар, че президентът е бил подведен за смисъла на разговора в телевизионното предаване.