/ БГНЕС
Днес ние от ДПС смятаме, че трябва да се осигури сигурността на гражданите на фона на растящите цени на основните потребителски стоки. Това каза председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация по повод началото на новата пленарна сесия. От ДПС отново настояха дневният ред на хората да стане дневен ред и на политиците.
 
Карадайъ каза, че действията на държавата "са постфактум". Лидерът на ДПС отбеляза, че в началото на есенната сесия на Народното събрание сме на прага и на местните избори.

По думите му, тъй като местната власт е най-близо до хората, изборите през октомври са изключително важни и изискват отговорно поведение. Нека предстоящите избори са арена на битка между програми и платформи, апелира Карадайъ. 

Спешно трябва да приемем законите във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост и Шенген, като започнем със Закона за КОНПИ. Обществото днес продължава да е разделено по много въпроси и в същото време с открояващо се мнозинство иска да сме част от ЕС и НАТО, иска да сме демократична и финансово стабилна държава, иска живот по европейски стандарти. Всички ние, като политически партии, имаме отговорност за това, заяви председателят на ДПС.  

По думите му отговорността на управляващите е най-голяма, защото те притежават ресурса да реализират това и е въпрос на способности и капацитет да го осъществяват.
Българското общество очаква икономически растеж, гарантирани социални услуги и европейско качество на живот. Непрекъснато трябва да напомняме, че всеки орган трябва да изпълнява отговорно своите правомощия и да стои на висотата на своите отговорности, се казва в декларацията на ДПС.

Карадайъ каза, че е крайно време всички да осъзнаят, че е необходима национална икономика, и че без икономически растеж е невъзможна европейската ни интеграция.
Длъжни сме да провокираме нов тип мащабно мислене за реализиране на такива инвестиционни политики, които да гарантират икономически растеж и европейско качество на живот, заетост и нови работни места, качествено образование, социална справедливост, стабилност и сигурност на гражданите, развитие на регионите, създаване на качествена среда на живот във всички населени места, заяви Карадайъ.  

Ние от ДПС препотвърждаваме ангажиментите си за спиране на прогресивното обедняване, ефективно и целенасочено използване на целия ресурс от ЕС, предвиден за България, ефективна и целенасочена подкрепа за уязвимите групи от населението, достъпно здравеопазване, качествено образование, предвидима среда за развитие на бизнеса, устойчиво законодателство, съдебна реформа, се посочва в декларацията. 

Относно промените в Конституцията, Карадайъ заяви, че това е един от най-важните въпроси пред това Народно събрание. Нека тези дебати да бъдат основа за оценка на постиженията на демокрацията за последните 33 години, в това число и на българския етнически модел. Трябва да помним, че всяка промяна в Конституцията има смисъл само ако отговаря на изискванията на времето и подобрява средата, начина и условията на живот на гражданите, добави той. 

От името на ПГ на ДПС призовавам всички парламентарни партии за разум и отговорност в тези дебати, за да може промените в Конституцията да са подчинени на върховенството на правото и необходимата съдебна реформа. Време е за ново начало, заяви Карадайъ. 
Десислава Антова/БТА