ДПС пита защо „възродителните процеси” не са в учебниците по история
ДПС пита защо „възродителните процеси” не са в учебниците по история / снимки: DarikNews.bg, Кърджали

В България съществуват паралелни памети и паралелни истории. Това заяви на възпоменателен митинг в кирковското село Могиляне секретарят на ЦОБ на ДПС Мустафа Карадайъ. Преди 29 години по време на „възродителния процес” тук загива 17-месечната Тюркян от куршум на жандармерията. На това място днес е издигната от местното население Тюркян чешма. 

Пред хилядния митинг Карадайъ изрази дълбоко съмнение, че събитията по време на различните възродителни процеси преди 30, 40 и 50 години ще влезнат някога в учебниците по история. На въпрос държавата ли е виновна за това, което се отбелязва в историята и за паралелните памети, Карадайъ отговори с въпрос: „Кой пише историята, кой пише учебниците? В учебниците по история не трябва ли да залегне това, което този площад примерно го знае? Това има ли го там? Няма го”.

В същото време Карадайъ се върна отново на събитията от Балканската война и случилото се преди 100 години в България.

„За преди 100 години има едни писаници в нашите учебници, но ние знаем друга история за тогава. От нашите дядовци. Тези неща дали ще влязат в учебниците? По скоро се съмнявам. Именно за това ние трябва да се събираме на нашите площади, за да може онази истинската история ние да си я знаем. За да не се повтаря онова, което се е случвало, онези грозни неща”, коментира пред участниците във възпоменателния митинг Мустафа Карадайъ. „Ако ние не участваме във властта, няма демокрация, няма права, няма свободи за нас”, категоричен беше той.

За да почетат паметта загиналите по време на „възродителния процес” днес на площадчето пред Тюркян чешма дойдоха представители на изселнически организации в Турция, народни представители от ДПС, министри на движението, областни управители и кметове от региона.

Председателят на ДПС Лютви Местан не присъства на митинга поради здравословното си състояние, както увериха негови съпартийци. Тук обаче беше неговият заместник Рушен Риза. В изказването си той се спря на кадровата политика на ДПС.

„За 4 години ГЕРБ направи етническо прочистване в цялата държава. Това, което бяхме постигнали предишните 8 години - да има справедливост и да няма разделение между хората на етническа и верска принадлежност, за 4 години ГЕРБ успя да ни върне 15-20 години назад. Днес ние се изправяме пред вас с нашите министри, зам.министри, народни представители, областни управители, за да ви кажем, че заедно успяхме”, коментира Риза. 

Социалният министър Хасан Адемов, който също беше сред изказалите се на митинга, изрази убеденост, че „с усилията на всички вас, с усилията на всички представители в изпълнителната, законодателната и местните власти, ще направим всичко възможно по-добрият живот да се почувства, защото това са очакванията на българските граждани”.

Други новини от Кърджали