Допуснати са пропуски по случая със Стоилка
Допуснати са пропуски по случая със Стоилка / netinfo

Има сериозни пропуски в работата на социалните работници по случая със Стоилка Асенова – майката, която преби жестоко две от децата си. Това сочат резултатите от проверката на Агенцията за закрила на детето. Докладът ще бъде представен на Агенцията за социално подпомагане, за да се пристъпи към административни санкции.

При оценката на родителския капацитет на майката не е участвал психолог, се казва в доклада. Не са отворени случаи за другите деца при настаняването на Даниел в Дом за медико-социални грижи, нито на малката Ваня, след като майката още при раждането е заявила желание да я изостави. От месец септември, когато семейството е променило адреса си, то не е било наблюдавано, сочат още заключенията.

В момента двете деца Даниел и Ваня, със счупени крачета, са все още в „Пирогов”. Вече има издадени заповеди за настаняването им в Дом за медико-социални грижи, а двете по-големи деца Юли и Веска са настанени в Дом за отглеждане и възпитаване на деца, лишени от родителски грижи.

Проучват се възможностите за отглеждането на децата в семейна среда, заявяват от Агенцията за закрила на детето, като вече има утвърдени семейства, които имат готовност да поемат грижите за тяхното отглеждане. Заради здравословното състояние и преживяния стрес от насилието, препоръката на Агенцията за закрила на детето ще бъде пребитите от майка си Даниел и Ваня да останат в дом, под специализирано лекарско и психологическо наблюдение, за не по-малко от месец.