"Усилията на правителството да осигури достатъчно доставки на горива, на газ, от всички възможни източници да диверсифицира на 100% доставките и пътищата за доставка, за да гарантираме, че училищата, болниците, детските ясли да не бъдат на студено и тъмно през зимата. Това заяви пред журналисти служебният премиер Гълъб Донев след откриването на учебната година в неговото първо училище в София.

На въпрос дали това включва "Газпром", при положение че те не отговарят на питанията на страната ни, служебният премиер беше лаконичен и заяви, че "включва всички възможни източници".

Прогноза: Цените на природния газ в Европа вероятно ще паднат рязко тази зима

Той отказа да измества фокуса от 15 септември - първия учебен ден и да говори на политически теми, но все пак коментира, че правителството работи по въпроса с газовите доставки за предстоящата зима.

"Няма българин, който да не се вълнува и да не се радва на 15 септември, когато всички български деца прекачват прага на училищата. Голямата цел, която сме си поставили, са българските деца, да могат да се изразяват добре, за да направим онази крачка, която ни дели нацията да е по-високообразована, да имаме функционална грамотност, да имаме самочувствие, че сме дали азбуката на другите славянски народи. Това е нещо, което нашият народ е дал на другите народи", посочи той.