Преди да започнат работа по дневния ред, министър-председателят Гълъб Донев припомни на министрите клетвата, която са дали преди 4 месеца - да спазват Конституцията и законите на страната и да се ръководят от интересите на народа.

"Поисках от вас работа на 100% и умни решения с мисъл за всеки български гражданин. Четири месеца по-късно нищо не се е променило в моите очаквания. Не губете връзката си с хората и търсете решенията, които реално подобряват живота на българските граждани, въпреки сложната политическа обстановка", заяви Донев.

"Служебното правителство е временна власт. Познаваме добре Конституцията и сме наясно с този безспорен факт. Властта е временна, дори и най-дълго управлявалият притежава власт до време. Последствията от глупавите управленски решения са трайни и трудно заличими. Не го забравяйте", изтъкна още той пред министрите от служебното правителство.

Работата на кабинета започва с обсъждане на решение, което ще осигури еднократна помощ за отопление в размер на 300 лв. за още 50 000 български семейства. Право на тази помощ ще имат семействата на деца с трайни увреждания, деца без право на наследствена пенсия от починал родител, деца сираци, хора с увреждания, пострадали от пожари, наводнения и други природния бедствия през 2022 г., както и подпомагани от държавата ветерани от войните, военноинвалиди и военнопострадали.

Министерският съвет предстои да одобри допълнителни трансфери за общините за компенсиране на разходите на родителите от 15 септември до 31 октомври за отглеждането и обучението на децата, неприети в държавни или общински детски градини поради липса на свободни места. Това е едно от решенията, които служебният кабинет ще разгледа на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на правителството. 

Предвижда се да се обсъди отпускането на допълнителни разходи за общините за финансирането на Програмата за изграждане и реконструкция на детски градини, ясли и училища за 2020-2022 година. 

Близо 4 хил. директори на детски градини и училища ще получат допълнителни бонуси

В дневния ред на заседанието е и проект на решение за предложение до президента за награждаване на спортистката Диана Петкова с орден „Св. св. Кирил и Методий“ - първа степен, едно от най-високите държавни отличия.