Татяна Дончева
Татяна Дончева / Георги Димитров
Лидерът на "Движение 21" Татяна Дончева съобщи, че представители на партията, които най-вероятно са подслушвани, ще подадат молби за проверка до Бюрото за контрол на СРС. Това разкри тя пред БНР.

"В следващия месец-два очаквам нещата малко по малко да излизат".

Специализираният наказателен съд по-рано посочи, че не са били издавани разрешения за подслушване на служебния премиер Стефан Янев или на други политици. Сигналът първо беше подаден от обединението "Демократична България", като посочиха, че имат данни, че опозиционни политици са били обект на подслушване около изборите на 4 април.

Според тях 32 политически фигури - от "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!" са били подслушвани.

Спецсъдът отрече да е издавал разрешение за подслушване на Стефан Янев

Дончева разкри и защо "Движение 21" остава във формата "Изправи се! Мутри вън!", а не се присъедини към голямата лява коалиция на БСП, заедно с АБВ и "Нормална държава" на Георги Кадиев, както и "Движението на непартийните кандидати".

"В нито един момент не сме били близо до споразумение за коалиция с БСП. Не може да се подпише споразумение, защото на "Движение 21" не беше предложено място в коалицията".

Тя посочи, че Корнелия Нинова сама не може да решава кои места са избираеми при сегашната система с преференциите

"Въпросът за съпредседателя стои така. Нинова има проблем с вътрешната опозиция и с обществения си имидж. Само тези гласове не са ѝ достатъчни. Затова ще трябва да приеме до себе си човек, който ще ѝ донесе другите територии електорат. Не се притеснявам да кажа, че в случая това съм аз. Субсидията и сега я имаме, но в коалицията тя ще зависи от Корнелия Нинова и ако тя спре да ни я плаща, дори да имаме депутати, няма да имаме юридически механизъм да си поискаме парите". 

"Коалиция "Изправи се! Мутри вън" за последен път се явява с това име, това е записано в споразумението. При формирането на парламентарна група ще остане само "Изправи се!", посочи още тя.
 
БНР