В Кастанес е пълно с военни части, а граничният пункт остава затворен трети ден
Хиляди сирийски бежанци поеха от Турция към Европа и по-точно към Гърция. Стигна се до огромно струпване на хора при Пазаркуле. По последна информация от снощи е започнало извозването им с автобуси към Истанбул, предаде NOVA.

В принудителния бежански лагер храната не достига, топлината е от стотиците огньове, има и болни хора. Този мъж е в Турция вече 2 години и половина. Тръгнал е към Европа със семейството си.

“Турското правителство каза - ок, идвайте тук, отваряме границите, а не ни пускат. Имам бебе на 40 дни, което е болно”, разказва мъж.

„Много е лошо, полицията ни бомбардира с газ, а има толкова много възрастни хора, деца. Всеки иска помощ, а от никъде такава не идва”, добавят други потърпевши.

Вечерта блъскането за храна беше заместено от блъскането за автобуси. Част от тях според бежанците осигурени от Турция, а другите - на пазарлък. На пръв поглед нищо в Кастанес не подсказва, че има проблем. В неделя сутринта църквата е пълна, а хора по улиците няма. В края на селото обаче, където е границата с Турция ситуацията вече е различна.

В Кастанес е пълно с военни части, а граничният пункт остава затворен трети ден. Зад граничния пункт започва ничия земя. Има около километър до „Пазаркуле” - турския пункт, който в последните два дни се превърна в бежански лагер. От тази страна обаче мигрантите не се виждат. Затова и хората тук са притеснени, но все още спокойни.

„Дейли мейл“: Близо 30 000 мигранти заплашват границите на Гърция и България

На метри от границата Димитра и Мери имат кафене. Казват, че заради затворения пункт работа няма. „Работим предимно с турците. Сега те не могат да дойдат”, казват те. Заради затворения официален път, хиляди тръгнаха през горите и реките. По Марица втори ден плават лодки.

„В Иран и Сирия е война, не може да се живее там. Искаме просто живот, спокоен живот както хората в Европа”, казват минувачи.

В търсене на спокойния живот бежанците рискуват и пресичат реката, след което попадат в ръцете на гръцките гранични власти. Въпреки че снощи започна изтегляне на мигрантите от „Пазаркуле” отново към вътрешността на Турция, хиляди други продължават да пристигат в Одрин и от там да се опитват да минат през Гърция.

По българската граница е спокойно и няма струпване на мигранти. Ситуацията е същата, каквато беше през последните два дни.

NOVA