Според нея е под въпрос е дали ще се намерят министри
„Най-сериозният проблем пред служебния кабинет е избраният за премиер Димитър Главчев да не може да намери министри. Може да се окаже трудно да се намерят 19 пълнолетни български граждани, които да са съгласни за няколко месеца да напуснат длъжността, която заемат и да влязат в служебен кабинет”. Това заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Горещи коментари: Как партиите приемат кандидатурата на Главчев за служебен премиер

Тя смята, че всички високи изисквания са разумни за редовно правителство. До м.г. философията на служебното правителство е била експерти за малко да излязат от една битност и да влязат в друга, обясни Киселова.

За министрите остава конфликтът на интереси, обясни юристът по повод публикуваните днес в „Държавен вестник” промени в Закона за БНБ. Според нея служебни министри най-лесно биха станали пенсионери, безработни или научни работници, защото няма да имат конфликт на интереси.

Тя даде пример с бившия председател на парламента - Ива Митева, която преди да стане председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание беше експерт там. „След това се опита да се върне на поста си, но беше отстранена по неприятен начин и сега води дело”, каза Киселова.

Парламентът ограничи правомощията на президента при назначаването на служебни правителства

Според нея дори Димитър Главчев не знае дали изборите ще са 2 в 1, защото той трябва да има техническо време, в което да проведе разговори с евентуалните кандидати.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня