До седмица чакаме решение за казуса с папка Гоце?
До седмица чакаме решение за казуса с папка Гоце? / netinfo

До седмица може да се очаква решението на комисията по досиетата за проверката за президента и случая с папка Гоце. Това заяви в предаването „Кой говори” Евтим Костадинов, председател на комисията по досиетата.

Костадинов допълни, че е събрана почти цялата необходима за случая информация, предстои тя да бъде обработена и в края на седмицата или началото на следващата може да има решение на комисията по досиетата за папката Гоце.

Пред Дарик Костадинов съобщи още, че от днес стартира читалнята за физически лица – така гражданите, които се интересуват от документацията за тях, могат да се запознаят с информацията на адрес „Батенберг” №1. „Нищо няма да бъде забравено, а ще се върви в посока на отваряне”, увери председателят на комисията по досиетата.

Георги Лозанов от журналистическата инициатива „Чисти гласове” открои ролята на медиите в този процес. В ефира на „Кой говори” Лозанов призова комисията да даде възможност да функционира един, по думите му, „Институт на паметта”. Именно този "институт" трябва да осъществи необходимия „превод” на архивната документация на езика на обществените дебати.

„Смисълът на закона е архивът да се разжалва и да стане граждански, да му се свали пагонът, затова винаги стои съмнение – доколко тези служби не филтрират информация”, коментира Георги Лозанов.

В отговор председателят на комисията по досиетата увери, че се прави максималното за публичното представяне на истината. Комисията работи стриктно и прилага закона, спазвайки необходимите процедури, подчерта Евтим Костадинов.

Повече от Георги Лозанов и Евтим Костадинов чуйте в звуковия файл