/ БГНЕС
До построяването на депото в Благоевград: Кой ще поеме техния боклук?
98564
До построяването на депото в Благоевград: Кой ще поеме техния боклук?
  • До построяването на депото в Благоевград: Кой ще поеме техния боклук?
Общинският съвет на Гоце Делчев се събра днес на извънредно заседание, след като от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предложиха боклукът от Община Благоевград временно да се депонира в сметището на Гоце Делчев. Жителите на Гоце Делчев обаче са твърдо против при тях да бъдат извозвани отпадъците на отстоящата на 120 километра община. Проблемът с депото в Горна Малина, което не функционира от 9 август, също все още стои.

Извънредна сесия на общинския съвет в Гоце Делчев заради боклука на Благоевград
 
Депото за отпадъци на Община Благоевград трябваше да е готово до август 2018 г. Тъй като това все още не е факт обаче, от МОСВ са поискали до 3000 тона отпадъци, генерирани от благоевградчани, да бъдат извозвани до депото в Гоце Делчев, което от своя страна обслужва общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово.
 
До какво би довело изпълнението на подобно решение, обясни заместник-кметът на Гоце Делчев Николай Кънчев: "С приемането на този отпадък ние оставаме на риск населението на тези три общини относно приемането на битовия отпадък на територията на нашето регионално депо в Гоце Делчев. Което от своя страна ще доведе ние самите да търсим ново депо в региона на област Благоевград, за да извозваме след време нашия отпадък".

Елин Пелин иска бедствено положение, кофите с боклук преливали

В подобна ситуация са и в общините Горна Малина и Елин Пелин. Там обаче проблемът е друг. Тяхното депо е запълнило капацитета си и в момента започва процедура по издаване на ново комплексно разрешително, с което да се увеличи капацитетът. Колко време отнема подобна процедура обясни Красимира Калчева от Изпълнителната агенция по околната среда и водите: "Комплексно разрешително се издава от Изпълнителна агенция по околна среда след като се установи, че експлоатацията на инсталацията няма да предизвиква нарушаване на нормите на качеството на околната среда и че операторът на инсталацията е планирал или е осъществил необходимите мерки за предотвратяване и контрол на замърсяването. Като цяло тази процедура продължава около седем месеца".
 
А междувременно, за да не затънат в боклук жителите на Горна Малина и Елин Пелин, сметта им се извозва в Златица, докато се даде временно разрешение за частично разширяване на капацитета на депото.

Закриха депото край Бучино, боклукът на Благоевград поема към съседни общини
 
Практиката боклукът на една община да се извозва в друга обаче предизвиква и други проблеми. Тях обобщава кметът на Горна Малина Ангел Желанов: "Искам всички да разберат, че едно депо за отпадъци има и тежка социална цена. Никой не иска депо за отпадъци. Не го подкрепят. Особено пък при условие, че отпадъците на Елин Пелин са шест пъти повече, никой не иска депо за отпадъци на територията си".
 
Утре ще има съвместно заседание на общините Елин Пелин и Горна Малина за решаване на проблема с боклука там, а от своя страна общинският съвет на Гоце Делчев още днес излезе с декларация, в която категорично отхвърля приемането на боклука на Благоевград.