До месец ясно дали ще възобновят делото „Луканов”
До месец ясно дали ще възобновят делото „Луканов” / снимка: Sofia Photo Agency
Върховният касационен съд ще се произнесе в едномесечен срок във връзка с искането на прокуратурата да бъде възобновено делото за убийството на Андрей Луканов. На 15 март миналата година ВКС оправда всички подсъдими в процеса за убийството на Луканов – Александър Русов, Алексей Кичатов, Георги Георгиев, Юрий Кутепкин, Юрий Ленев и Ангел Василев.

Защитниците на петимата подсъдими се обединиха около тезата, че искането на прокуратурата за възобновяване е неоснователно. Според адвокатите на обвиняемите по делото не са налице нови неизвестни до сега факти, които могат да променят драстично досегашните решения на долните две инстанции. Два пъти Върховният касационен съд изпраща писмо до Софийската градска прокуратура относно искането за възобновяване на делото.

В писмото се посочва, че делото се връща, тъй като не са изпълнени указанията на съда от предишното писмо. Делото не е окомплектовано с делото на Софийския военен съд и със секретните материали към него. Според искането на главния прокурор за възобновяване на делото "Луканов" точно в него са новите обстоятелства.

Първият път делото бе върнато пак заради военното дело, както и заради невръчени преписи на посочените в списъка за призоваване лица и за неточности в актуалните им адреси. Тогава в мотивите си съдът посочи, че е извършен прецизен анализ на събраните доказателства, а прокуратурата не е успяла да докаже обвинението по изискуемия от закона несъмнен начин.