/ iStock/Getty Images
До 2026 г. над 56 000 души ще бъдат мотивирани да бъдат активни на пазара на труда по процедура "Започвам работа". Мярката се изпълнява от Агенцията по заетостта с финансиране по Програма „Развитие на човешките ресурси“ (2021 – 2027 г.). Това съобщи министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова по време на откриването на кариерен форум в Пловдив, който е част от кампанията на Агенцията по заетостта „Да работиш (е) яко!“, информираха от пресцентъра на ресорното министерство.

Повече от 260 заявки от работодатели за разкриване над 490 свободни работни места са подадени само за първите 10 дни от стартирането на проекта „Младежка заетост+“. Той предоставя възможност на младежи до 29 години за обучение, стажуване по време на работа и включване в субсидирана заетост, отбеляза Шалапатова.

Министърът на труда припомни, че със средства от държавния бюджет успешно се изпълнява и Националната програма „Активиране на неактивни лица“, която също е насочена към включване на пазара на труда на неактивни и обезкуражени хора, както и младежи до 29 г., които не работят и не учат. Бюджетът на програмата е 4,7 млн. лв., с който се очаква да бъдат активирани 12 000 души.

Шалапатова добави, че Агенцията по заетостта започна да набира заявления от доставчици на обучения, желаещи да предоставят курсове на безработни и заети с ваучери за придобиване на професионална квалификация и/или ключови компетентности. Те ще се реализират по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г., Националния план за възстановяване и устойчивост и Фонда за справедлив преход, отбелязаха от социалното министерство. 

Агенцията по заетостта обяви, че ще организира през октомври 84 събития в цялата страна, обединени под наслов „Да работиш (е) яко!“.
Борислава Бабиновска/БТА