/ БГНЕС
Парламентът разглежда промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина
Депутатите трудно събраха кворум, но започнаха работа
99020
Депутатите трудно събраха кворум, но започнаха работа
  • Депутатите трудно събраха кворум, но започнаха работа
Парламентът започна работа от втория опит за събиране на кворум. При първия опит за старт на работния ден в залата се регистрираха 116 народни представители от минимум необходимите за започване на заседанието 121. Председателят на парламента Цвета Караянчева даде 15 минути почивка.

При второто гласуване вече се регистрираха 135 народни представители. В програмата за днес са промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене.

Депутатите три пъти опитаха да започнат работа, неуспешно

Беше предвидено разглеждане и на промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация на първо четене, но отпадна по предложение на ДПС, подкрепено и от ГЕРБ. Рамадан Аталай от ДПС поиска отлагане с мотива, че предложенията в законопроекта са неприемливи не само за опозицията, но и за цялата общественост.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че законопроектът има широка подкрепа и по никакъв начин няма да създаде усещане за репресивни механизми. Той обаче се съгласи точката да не бъде обсъждана днес.
 
"Ще поканим в предстоящата седмица представители на Националното движение на общините и на МВР, за да може с експертите на ДПС да говорят по всички текстове, по които те имат притеснения, в Закон за местното самоуправление. А притесненията са относно възможността инспекторите и тези звена, които извършват проверки и контрол в общините, да имат функциите, които притесняват ДПС", обясни Цветанов и посочи, че оттеглянето на законопроекта не е обсъждано. "Но поемаме ангажимент, че между първо и второ четене ще се направи прецизиране на текстовете", коментира той.
 
Лидерът на ДПС вижда криза в управляващото мнозинство

Цветанов обясни, че управляващите не са смятали, че с този законопроект ще има някакъв проблем. "Но направихме отлагане на точката, за да намалим напрежението. Трябва да създаваме атмосфера на работа, а не на противопоставяне", обясни председателят на ПГ на ГЕРБ.


 
"Отлагането води до подобряване на продукта. Има доста оплаквания, че законите понякога не са добре направени и в момента отговаряме точно на тези опасения. Не само ДПС, но и вътре в групата като го разглеждахме имаше някои отделни опасения", коментира председателят на ПГ на "Обединени патриоти" и лидер на партия "Атака" Волен Сидеров.
 
Той поясни, че и Законът за устройството на територията също е породил напрежение в коалицията и текстовете ще бъдат прецизирани. "Отлагането е полезно в случая", поясни Сидеров.
 

БГНЕС, архив


Липса на кворум провали вчерашното пленарно заседание. Депутатите на три опита се опитаха да съберат задължителния минимум от 121 народни представители, но успяха да се регистрират едва 106. Въпреки че бяха в пленарната зала, народните представители на ДПС и БСП не се регистрираха с аргумента, че осигуряването на кворума е задължение на управляващите.

Цвета Караянчева ще глоби отсъстващите депутати, прецизира и командировките

В отговор председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще глоби депутатите, които бяха в зала, но не се регистрираха. "Депутатите, които днес не бяха в пленарната зала без уважителни причини, както и тези, които не се регистрираха, въпреки че бяха в нея, ще бъдат санкционирани с две трети от полагащата им се дневна надница", обяви тя и уточни, че глоба няма да бъде налагана само на народните представители в командировка.
 

БГНЕС


"В сряда, четвъртък и петък моля народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата", призова тя.