/ БГНЕС
Депутатите три пъти опитаха да започнат работа, неуспешно
98994
Депутатите три пъти опитаха да започнат работа, неуспешно
  • Депутатите три пъти опитаха да започнат работа, неуспешно
Липса на кворум провали днешното пленарно заседание. Депутатите на три опита се опитаха да съберат задължителния минимум от 121 народни представители, но успяха да се регистрират едва 106. Въпреки че бяха в пленарната зала, народните представители на ДПС и БСП не се регистрираха.
 
Цвета Караянчева ще глоби отсъстващите депутати, прецизира и командировките

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни думите на премиера Бойко Борисов преди четири години: "Отговорност на управляващото мнозинство е осигуряването на кворум в пленарната зала".
 
В кулоарите на парламента и депутатът от БСП Филип Попов обясни решението на колегите си от БСП и ДПС да не се регистрират, със същото пояснението, че "заседание на парламента ще има, когато от ГЕРБ и Обединени патриоти осигурят необходимия кворум". "Днес се видя, че това Народно събрание дотолкова е изпразнено от съдържание, че управляващото мнозинство, чието задължение е, дори според самите тях, да осигурят мнозинство за работата на Народното събрание, не успяха да се съберат, за да заработи то", коментира той.
 

БГНЕС


В отговор председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с тези думи. Той обясни, че депутати от неговата група са в командировка в страната, но в петък ще се приберат. Ставало дума за около десетина депутати, специално от ГЕРБ. Затова, за да не може опозицията да бойкотира заседанията, занапред щели да бъдат намалени командировките, за да има мнозинство.
 
Цветанов не изключи и, ако се налага, да има извънредни заседания. В утрешния ден, смятам, че ще можем да изпълним ангажиментите по седмичната програма. Ще направим всичко възможно, обеща председателят на ПГ на ГЕРБ.
 

БГНЕС


Председателят на парламента Цвета Караянчева пък заяви, че ще глоби депутатите, които бяха в зала, но не се регистрираха. "Ще направя проверка кой къде е бил и ще има санкции", обеща тя.

Депутатите, които днес не бяха в пленарната зала без уважителни причини, както и тези, които не се регистрираха, въпреки че бяха в нея, ще бъдат санкционирани с две трети от полагащата им се дневна надница, обяви председателят на парламента. Глоба няма да бъде налагана само на народните представители в командировка. "В сряда, четвъртък и петък моля народните представители да се ангажират с работата, за която получават заплата", призова тя.

А зам.-председателят на парламента Явор Нотев призна, че е нормално част от депутатите да отсъстват - дали по лични или служебни причини. "По Конституция Народното събрание се състои от 240 депутати. Само 6 или 7 човека не са достатъчни, за да се получи кворум, един човек също може да провали заседанието", коментира представителят на "Обединени патриоти" в ръководството на парламента. Разчитаме като общество хората, които са избрани, да работят, добави Нотев.
 

БГНЕС


Грижата за народа се доказва с работа в парламента, а не с проваляне на кворума", посочи в позиция ПГ на "Воля" по повод на проваленото пленарно заседание днес. "Грижата за гражданите трябва да я доказваме като работим всеки ден пълноценно в пленарната зала, а не като правим циркове с процедурни хватки и проваляме работата на Народното събрание", се посочва в позицията.