Депутатите се отказаха от изслушването на премиера в оставка Бойко Борисов. Това беше записано като първа точка в днешното заседание. След заседание на председателския съвет тази сутрин, Ива Митева предложи тази точка да отпадне от дневния ред. Предложението беше гласувано в зала и одобрено, предаде NOVA.

Така депутатите преминаха към втората точка - изслушването на финансовия министър Кирил Ананиев за състоянието на държавната хазна.

Изслушването на Борисов трябваше да се проведе още миналата седмица, но тогава той си взе отпуск и не се яви в парламента.

След травма, премиерът в оставка беше опериран на 19 април в "Пирогов". Очаква се днес да бъде изписан от болницата.

Последва предложение от страна на председателя на ПГ на "Изправи се! Мутри вън" Мая Манолова парламентът да поеме отговорност за Националния план за възстановяване и устойчивост. Той трябва да бъде изпратен до ЕК до края на април.

Манолова настоя още тази седмица парламентът да разгледа въпросния план и да постигне национален консенсус за мерките, които следва да бъдат представени до края на април пред европейските институции. Манолова подчерта, че планът дава възможност в България да бъдат инвестирани над 12 млрд.лв. и изтъкна, че големите световни икономики вече са приложили подобни планове, само в България заради "деструктивното" поведение на българското правителство планът все още се обсъжда. Манолова настоя Националният план за възстановяване да бъде обсъден от парламента, а премиерът Бойко Борисов да докладва за готовността на българското правителство за своевременното внасяне на този план в европейските институции.

Българският парламент няма да си вземе отпуск, няма да излезе в болничен, каза Манолова и заяви, че парламентарната група ще настоява парламентът да поеме тази отговорност за неговото представяне. По думите й е необходимо този план да се преработи. Манолова каза, че ще направят предложения за промени в плана и следва 45-ото НС да постигне съгласие за доработване на Националния план във вид, който да гарантира националния интерес.
NOVA