/ БГНЕС
Депутатите отхвърлиха промените в Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, предаде репортер на БГНЕС. При първото гласуване предложените от ПГ на “Възраждане” промени бяха подкрепени от 69 депутати, докато “против” бяха 19 , а “въздържали се” 93. При прегласуването предложените промени бяха подкрепени от 67 депутати, докато “против” бяха 20, а “въздържал се” 100.

Костадинов: Отпадането на забраната за внос от Украйна е в интерес на малка част предприемачи

В законопроекта на “Възраждане” се предвиждаше национален референдум да може да бъде направен от всяка образувана и регистрирана парламентарна група. Освен това се предвиждаше и намаляване на броя на подписите необходими за свикване на референдум от инициативен комитет - от 200 000 на 50 000. Освен това от ПГ на “Възраждане” предложиха и броят на подписите внесени от инициативен комитет да се намали от 400 000 на 100 000 като това предложение е свързано с разпоредбата, според която парламентът трябва да приеме решение за произвеждане на национален референдум.

Денков: Освобождаването на вноса от Украйна ще намали цените на храните

Вносителите в лицето на лидера на “Възраждане” Костадин Костадинов призоваха за подкрепа на предложените промени, а Искрен Митев от ПП-ДБ коментира, че от “Възраждане” използват законопроекта за политически цели. Явор Божанков от ПП-ДБ се включи в дебата и направи анализ на мотивите на законопроекта. Според него “крайната дестинация на тези инициативи е изкарването на България от ЕС”, уточни той.
 
БГНЕС