парламент депутати Народно събрание
парламент депутати Народно събрание / Георги Димитров
Парламентът единодушно, с 212 гласа "за" и нито един "против" или "въздържал се", одобри промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ДДС), с които поетапно се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина, съответно на 166 хил. лв. от началото на 2024 г.

Парламентът събра кворум от втория опит, за да започне работа. Втората регистрация отчете 158 души в пленарната зала. При първия опит те бяха 112 при минимум 121 за начало на заседанието.

Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да осигуряват кворума в пленарната зала, но ще влязат, ако се стигне до гласуване на кабинета на Асен Василев.

Мартин Димитров: Повишаването на прага за регистрация по ДДС е от най-важните реформи за малкия бизнес

Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България".

Измененията бих засегнали голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти, обясняват в мотивите си вносителите.

По отношение на ефектите за бюджета и в зависимост от това колко фирми ще изберат да се дерегистрират, загубите ще бъдат между 85 и 130 милиона лева, посочва Димитров.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта.

Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да осигуряват кворум в пленарната зала до евентуалното гласуване на проектокабинета "Василев".

След изслушването на премиера в оставка Кирил Петков и министъра на енергетиката в оставка Александър Николов на закрито заседание, не се събра необходимият брой присъстващи в зала, за да продължи откритата част със законодателна програма и времето на заседанието да бъде удължено.

Предвижда се във времето за парламентарен контрол на въпроси да отговарят вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов и министрите в оставка Иван Иванов, Николай Събев, Бойко Рашков, Теодора Генчовска и Надежда Йорданова.
 
БТА