Депутати отказаха достъпа на МВР до телефонните и интернет разпечатки
Депутати отказаха достъпа на МВР до телефонните и интернет разпечатки / cнимкa: Sofia Photo Agency
Депутати отказаха достъпа на МВР до телефонните и интернет разпечатки
18649
Депутати отказаха достъпа на МВР до телефонните и интернет разпечатки
  • Депутати отказаха достъпа на МВР до телефонните и интернет разпечатки

МВР няма да има достъп до данните от телефонните и интернет разпечатки при сериозни престъпления, решиха депутатите като отхвърлиха промяна в Закона за електронните съобщения. Спорният текст беше подложен два пъти на гласуване като депутати се опитаха да го върнат дори трети път с цел приемането му. Според сегашния закон вътрешното ведомство има право на достъп да разпечатките само при тежки и компютърни престъпления, а промяната по настояване на министър Михаил Миков целеше да се разшири кръгът от случаи.

 

При първото гласуване депутатите приеха предложението, но след като Минчо Спасов от НДСВ поиска прегласуване, идеята беше отхвърлена. След като преди месец искането беше отхвърлено с гласовете на опозицията и НДСВ,  на прегласуването отново не беше прието с техните. Неочаквано по-късно през деня председателят на НС Георги Пирински съобщи, че девет депутати от левицата след отхвърлянето на идеята са внесли писмо до него. В него те твърдят, че системата не е отчела гласуването им, което е подкрепяло приемането на предложението.

 

Един от депутатите Надя Антонова обясни: „Няма основателна причина да се въздържим и да не участваме в гласуването. Просто става дума, според нас, за една техническа неизправност. Колеги, аз ви уверявам в нашата добросъвестност”.

 

След като обаче искането за трето гласуване беше обсъдено на председателски съвет и фирмата-доставчик отрече да има техническа неизправност в системата, Пирински отказа го допусне и заяви:

 

„Аз съм с доста изострено чувство към „случайни” нефункционирания на система за гласуване при особени чувствителни гласувания’.