Иван Демерджиев
Иван Демерджиев / БТА
Ръстът на битовата престъпност спрямо миналата година е 0,7%, а разкриваемостта е нараснала със 7%, посочи вътрешният министър
Ръстът на битовата престъпност спрямо миналата година е 0,7%, а разкриваемостта е нараснала със 7%. Ако се търси проблем, то не е свързано с работата на , тъй като МВР разкрива такъв тип престъпления с 7% повече. Трябва да се търси сметка към други правоохранителни органи. Митът, че битовата престъпност е нараснала главоломно, не е верен. Това заяви министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрол в парламента.

В същото време обаче е вярно, че телефонните измами са нараснали. През тази година телефонните измами се извършват от други държави - най-често Румъния и Гърция, съответно ни е по-трудно да ги разкриваме, подчерта вътрешният министър. Той изтъкна, че са набелязани мерки за справяне със ситуацията, включително по-добра координация с румънските и гръцките служби.

Удар на полицията: Заловиха 42 мигранти в Новозагорско


Ако не бъдат получени поисканите от Европейската комисия (ЕК) средства, то бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен, за да бъде обезпечено поисканото увеличение на щата на гранична полиция с 1260 души, обясни служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев по време на блиц контрола в парламента. Целта на увеличението на щата е да се прекрати практиката за командироване на служители от всички структури по граничните зони и натрупването на извънреден труд.

Демерджиев добави, че МВР е пренасочило средства, колкото е било възможно, и е получена някаква помощ от ЕК, но комисията е отказала да предостави средства за изграждането на друг тип възпиращо съоръжение по границата, защото вече е дала веднъж, тя обаче е готова да финансира друг тип дейности.

Румъния залови 52 нелегални мигранти на границата с Унгария

Вътрешният министър добави, че сегашното съоръжение по границата ни е изключително ненадежно. По думите му се обмислят технически решения, които да са работещи, но това изисква време и финансов ресурс

Във връзка с движението на мигранти във вътрешността на страната, Демерджиев посочи, че е изработена тактика как автомобилите, които превозват граждани, влезли нелегално у нас, да бъдат спирани безопасно. Полицаите са снабдени с нови ленти за безопасно спиране, при по-голяма скорост, както и са дадени указания за по-добра комуникация между дежурните части и полицейските подразделения.

Вицепремиерът съобщи също, че вчера посланикът на Австрия е направил подробна инспекция по границата ни, като констатациите са положителни и той ще ги докладва на австрийското правителство.