Дават пловдивската Чистота на прокуратурата
Дават пловдивската Чистота на прокуратурата / netinfo

Материалите от проверката във фирма „Чистота” ще бъдат предоставени на прокуратурата и Комисията за защита на конкуренцията, заяви кметът на Пловдив Славчо Атанасов. Има нарушения в отделни процедури, които касаят предимно Закона за обществените поръчки и сключените по него договори, уточни юристът на общината Соня Ташева.

Тя съобщи, че освен на прокуратурата, докладът ще бъде предоставен също на Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата, тъй като те имат достатъчно правомощия по установяване на нарушенията и налагането на наказанията по този закон. Ако двете институции установят административни нарушения, именно те ще наложат и съответните наказания, коментира Ташева. Тя бе категорична, че в момента в общинската комунална фирма законът се спазва.

Казусът за наетите от фирма "КМД" машиносмени вече е изпратен в Комисията за защита на конкуренцията, каза още юристът. Ако съдът признае договорът за нищожен, общината ще се съобрази с решението на магистратите, допълни Ташева.

Вътрешната проверка на общината бе разпоредена от новата общинска управа в края на миналата година и тя засегна договорите, сключени от тогавашното ръководство на дружеството за периода от 8 ноември 2006 година до края на 2007 година.

6 нови снегопочистващи машини е поръчала експресно общинската фирма „Чистота”, съобщи кметът на Пловдив Славчо Атанасов. За покупката на машините са заделени 150 хил.лв. Те ще бъдат втора ръка, тъй като новите са много скъпи, уточни кметът.

Други 4 нови машини чака фирма „КМД”, която изпълнява по договор с общинската комунална фирма машиносмени за почистване на снега. Машините едновременно изгребват снега и разпръскват солно пясъчна смес, каза зам.-кметът по сигурността Димитър Цветков.

След извършената от него инспекция в трите комунални фирми, които се занимават със снегопочистването, той призна, че най-тежко е положението на техниката във фирма „Чистота”. Цветков бе категоричен, че е предупредил всички длъжностни лица да координират усилията си заради очакваните снеговалежи, за да не се допусне отново ситуацията от 2 януари.