Дато Стейнхаус препоръчва реформи в съдебната ни система
Дато Стейнхаус препоръчва реформи в съдебната ни система / netinfo

Ако се реформира съдебната система в България, могат да се направят успешни стъпки в борбата срещу организираната престъпност. Това съобщи бившият главен прокурор на Холандия Дато Стейнхаус, който ще бъде съветник на българския главен обвинител Борис Велчев. Холандският прокурор вече се е срещнал с министъра на правосъдието Георги Петканов, с главния секретар на МВР главен комисар Илия Илиев и с прокурори от Софийска градска прокуратура.

Бившият холандски главен прокурор обясни, че не идва в България в качеството си на представител на холандското правителство или на Европейската комисия, а като консултант с 14-годишен опит във Върховната прокуратура на Холандия. Една от идеите на съветника на Велчев е да се приложи “бизнес модел за по-добро сработване на веригата на наказателното съдопроизводство”.

Дато Стейнхаус обясни още, че огромното натоварване с дела до известна степен, би могло да се сравни с бизнеса. Борис Велчев от своя страна посочи, че ще се уточни точната форма на взаимодействие и отбеляза, че има огромен простор за сътрудничество. Велчев бе категоричен, че Стейнхаус ще дава съвети, а няма да се меси в работата на прокуратурата.