Днес тя трябваше да бъде изслушвана от ВСС
Здравословни причини отлагат изслушването на Даниела Талева, която бе назначена за разследване на главния прокурор. Това стана ясно на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Пред пленума ще говорят и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместник-председателят на СГС Руси Алексиев. Представляващият ВСС Боян Магдалинчев посочи, че Талева е постъпила за лечение в болница.Съдия Даниела Талева от Софийския градски съд е първият магистрат, избран на случаен принцип, който ще разследва главния прокурор.

Назначиха съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор

Жребият беше изтеглен на 7 юли между 22 съдии, които са одобрени по новата процедура, приета с промените в НПК и ЗСВ, пред медиите и в присъствието на заместник-председателя на Върховния касационен съд Лада Паунова.

ВСС трябва да създаде правилата за работа на разследващия дейността на главния прокурор, заяви заместник-председателят на Софийски градски съд и ръководител на Наказателното отделение Руси Алексиев.

Едно от предложенията бе Талева да бъде настанена в кабинета на бившия заместник-главен прокурор Даниела Машева. То бе направено от члена на ВСС Йордан Стоев. Алексиев каза, че е добре Талева да е в Съдебната палата. И напомни, че е добре да има правила, които да важат и при следващи случаи. По думите му хората, които ще работят в екипа на разследващия прокурор, е по-добре да са специално създадена администрация, а не това да прави администрацията в прокуратурата.

Друг член на ВСС - Цветинка Пашкунова - също се обяви за отделна администрация. Колегата ѝ Атанаска Дишева предложи да има промяна в правилника на прокуратурата.

След новия механизъм: Близо 60 сигнала са подадени срещу главния прокурор

Според Руси Алексиев извънредна администрация няма как да се създаде. По думите му Талева има да изпише мотивите към седем дела, затова е в отпуск. Освен това тя е докладчик по още 12 дела, които ще трябва да започнат от самото начало.

На свой ред и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов каза, че е невъзможно да има нова администрация – трябва да се назначат редица хора.

Ще обрасне храсталака и ще се създаде нова институция извън прокуратурата. Законът казва, че ад хок прокурорът е част от структурата на прокуратурата, посочи Сарафов.

Неразумно, според него, е нова администрация. Ако няма сигнали, то тя няма да има какво да работи, посочи Сарафов.

Според него трябва да има промяна в правилника на работата на Прокуратурата. В крайна сметка с 16 гласа членовете на ВСС решиха отново да поканят Талева и заместник-председателя на ВКС Лада Паунова за изслушване.
Димитър Абрашев/БТА