Д-р Тихомир Мустаков: Българинът подценява алергиите
Д-р Тихомир Мустаков: Българинът подценява алергиите / sxc.hu
Д-р Тихомир Мустаков
75672
Д-р Тихомир Мустаков
  • Д-р Тихомир Мустаков

Българинът често подценява себе си, подценява и алергиите. Фактът, че част от алергичните болести в началото не са свързани със симптоми като температура, задух и отоци, води до късната диагностика на много от тях. След като пациентът в един момент се подлага на изследвания, се установява три до четири пъти разлика между това, което е диагностицирано и оплакванията на самия пациент. Това разказа в ефира на Дарик алергологът д-р Тихомир Мустаков. Специалистът от Клиниката по алергология в столичната Александровска болница добави, че сега е сезонът, в който трябва да бъдат изследвани всички пациенти с поленови алергии, които се обострят пролетно време.

Приключи ли сезонът на сенната хрема и какви алергични изненади ни поднася есента, в разгара, на която сме в момента?

Сенна хрема в буквалния смисъл на думата е понятие, което описва един от видовете алергична хрема, свързана с цъфтежа на тревите. Това е едно широко разпространено понятие, което от медицинска гледна точка вече се счита за относително неточно, защото алергичната хрема се проявява и при алергия към много други алергени освен цъфтежа на тревите. Може да има например алергия и към цъфтеж на плевели, ветроопрашващи се дървета. Интересно е, че дори хремите, които са причинени от алергени с целогодишно разпространение, каквито се приемат, че са плесените и домашните микрокърлежи, също имат сезонно обостряне при голяма част от пациентите. Това е довело до промяна в класификацията на алергичните хреми, което описва по-точно оплакванията при пациентите. По отношение обаче на причините за алергичната хрема и бронхиалната астма, алергените са едни и същи. Тоест, това са най-често цъфтежът на растенията, домашните микрокърлежи, спорите на плесените, както и алергените от домашни любимци – това са най-честите алергени, които причиняват симптоми на алергична хрема като запушване на носа, кихане и изтичане на воднист или прозрачен секрет.

Сега ли е моментът пациентите, които страдат от алергии, да правят своите изследвания?

Тъй като говорим за сезона, той има две особености, които са свързани с болестите, които лекуваме – алергичната хрема и астмата. От една страна това е периодът, в който поради спирането на цъфтежа на растенията, се облекчават алергичните хреми, свързани с този вид алергия. От друга страна обаче поради повишената влажност и по-голямото пребиваване на хората в закрити помещения, се увеличава и се влошава ходът на алергичните хреми и астмите, свързани с битови алергени, каквито са домашните микрокърлежи, спорите на плесените и алергените от домашните любимци. Така че от една страна ние трябва да увеличим лечението, свързано с алергиите от тези алергени, от друга – използваме есента като най-подходящия период, в който трябва да изясним оплакванията на пациентите, които те имат по време на цъфтежа. Затова искам да подсетя нашите пациенти с поленови алергии, които имат оплаквания през май и юни, че сега е най-подходящият период за провеждане на кожни проби или други тестове, свързани с тяхната алергия и евентуалното започване на десенсибилизация – това, което пациентите обикновено забравят, когато оплакванията им изчезнат.

Тоест, да не чакат пролетта.

Да.

Могат ли да бъдат спокойни алергичните към жилещи насекоми, че сезонът им отминава? И как стоят нещата с хапещите насекоми?

Що се отнася до жилещи насекоми, фаталните реакциии, които са причинени от тях почти изчезват в хладните месеци. Възможно е в някои топли помещения да има жилещи насекоми, но много рядко. Сега е моментът хората, които са с алергия към пчели или оси, да си направят тестуване. От друга страна хапещите насекоми нямат почивен ден и наистина една от честите алергии, каквато е алергията към комари, е възможна и през зимата. За съжаление централното отопление осигурява комари целогодишно, така че има сгради, в които може и през зимата да бъдете ухапани от комар и това да доведе до неприятни реакции, които обаче не налагат нещо по-различно от локално лечение. Това, което наистина е важно, е да се поддържат жилищата във вид, който да не благоприятства целогодишното разпространение на насекомите. За момента и близките три месеца е важно хората, които имат животозастрашаващи реакции от ужилване, да вземат мерки, които да им помогнат следващите сезони да бъдат безопасни за тях.

Подценява ли българинът алергиите?

Българинът като цяло се подценява, подценява и алергиите. Наистина, това, че част от алергичните болести протичат с много постепенно начало и не са свързани със симптоми като температура, задух, отоци, води до закъсняване на диагнозатата при много от алергичните болести, включително и алергичната хрема. При изследвания, които сме правили на алергичната хрема, се установява три до четири пъти разлика между диагностицираната алергична хрема и оплакванията на самите пациенти. Това означава, че в голямата си част те смятат, че тези оплаквания или са много леки, или не си заслужава да се обръщат към лекар, тоест не свързват състоянието си с медицинско обслужване. Разбира се, не е казано, че хората при всяко кихване трябва да тичат до аптеката или до лекаря. По-скоро проблемът е, когато тези оплаквания започнат да се задържат във времето и затова бих подсетил родителите да имат предвид, че ако носовете на децата им са продължително запушени, без да има температура или други остри симптоми, е добре да се обърнат към своите лични лекари, за да може децата да се изследват в посока на евентуална алергична хрема. Казвам не случайно за алергична хрема, защото тя е най-честото алергично заболяване и може да доведе в част от случаите до по-тежки заболявания, като бронхиална астма, които вече може да останат за цял живот.

Истина ли е, че възрастните хора по-рядко страдат от алергии?

Алергичните болести се дължат на свръхсилна имунна реакция в неправилна посока. Това означава, че тяхната честота и активност зависят от силата на имунната система на индивида. Тя обаче спада с възрастта и по тази причина наблюдаваме намаляване на алергичните болести, включително и алергичната хрема, в годините и особено в старческата възраст. Това обаче не важи на 100 % за всички алергии, тъй като в напреднала възраст пък може да зачести медикаментозната алергия, тъй като голяма част от възрастните хора приемат много лекарства.

Подкрепяте ли тезата, че при почти половината от случаите на алергична хрема, тя преминава в астма?

Особено важно в нашата ежедневна практика е, че освен изясняването на причината за алергичните болести, в частност – алергичната хрема – ние се занимаваме и с лечение на тази причина, тъй като основният алергологичен метод, тоест десенсибилизацията с алергени, се счита, че все още е единственият, който може да додеве до трайно излекуване, тъй като лекарствата все пак в повечето случаи са поддържащи и не водят до излекуване. Методът на десенсибилизация, особено в детската възраст, може да доведе до излекуване на много висок процент от пациентите – сенната хрема до 90 %, а алергиите от домашен прах – до 80 на сто. Това е особено важно за прогнозата на тези пациенти, тъй като ако алергичната хрема бъде овладяна в ранен етап, се намалява рискът от астма. Счита се, че половината от случаите на алергична хрема, прерастват в астма, а в 80 % от случаите на астма има и алергична хрема. Така че това са едни състояния, които трябва максимално рано да бъдат диагностицирани и излекувани. Тоест, прекаленото изчаквателно поведение не е най-добрият модел при тези болести.

Цялото интервю с д-р Тихомир Мустаков можете да чуете в звуковия файл.