/ БГНЕС, архив
"Гранична полиция вече ни подава данни и за първоначалната дестинация на всеки, който влиза в страната", каза за DarikNews главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по повод въведените мерки срещу епидемията от коронавируса.

Така знаем, ако е дошъл от Китай, за да може да го наблюдаваме, допълни той.

"Когато пътниците нямат никакви клинични признаци за коронавирус, остават под домашна карантина 14 дни. Съответно децата не ходят на училище през това време", обясни д-р Кунчев.

Ананиев за коронавируса: Наблюдаваме 30 китайчета в училище на пазара в Илиянци

Той обобщи впечатленията на проверяващите по летищата, че пристигащите китайци са много по-дисциплинирани от българите, които са пътували в Китай или в района.

"Много добре организирани са, спазват инструкциите", потвърди той думите на здравния министър. По-рано днес на заседанието на МС Ананиев разказа как самите китайци организират собствен транспорт и посрещат сънародниците си, за да не се качват в масовия градски транспорт. По думите на д-р Кунчев китйските граждани у нас остават под домашна карантина и я спазват много отговорно.

В същото време български граждани, на които термокамерата покаже завишена температура, често започвали да се разправят с властите защо ги спират и да вдигат скандали, защо властите ги спират.

Д-р Кунчев е категоричен, че не очаква положителен резултат и от теста на третия пациент в болницата в Хасково, който се е завърнал от Шри Ланка.

По думите му към момента няма място за паника, за да се преекспонира всеки един случай на завърнал се турист или работник от Югоизточна Азия. В Шри Ланка няма епидемия, а само един случай на заразен, става ясно от официалните данни на СЗО, които се обновяват ежедневно. Към момента починалите от вирусната пневмония са 492, като само двама от тях са извън Китай - в Хонконг и Филипините. 24 506 са заразените по света, а вирусът прекрачи границите на 27 държави.