Д-р Геновева Алексиева стана председател на жените в ГЕРБ
Д-р Геновева Алексиева стана председател на жените в ГЕРБ / cнимкa: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
Формация „Жени ГЕРБ” беше учредена днес. За неин председател беше избран доц. д-р Геновева Алексиева. За избирането на Алексиева гласуваха 652 души, против бяха двама, а осем гласуваха въздържал се.

Основните цели на формация „Жени ГЕРБ” са стимулиране на участието и включване на жените в обществено-политическия, икономическия и културен живот на страната. Тяхна задача ще е и подкрепата за всяка инициатива, допринесла за интеграцията на жените в европейските структури. Освен д-р Алексиева сред номинираните за председател бяха още седем жени, сред които и майката на футболиста Димитър Бербатов – Маргарита. След избирането си Геновева Алексиева посочи, че от днес организацията започва инициативи, свързани със здравеопазване и образование. Лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов посочи, че от пет евродепутати от ГЕРБ три са жени, а в Столична община от седем зам.-кмета пет са жени.

„Какво показва практиката в работата ми: много по-верни, много по-работливи, неподкупни, не ходят на обяд, не пият в кръчмата. Всичките са езиково подготвени. Интелигентни същества и като ги изпратиш някъде те вършат работа. Няма смисъл да продължавам, защото мъжете ще се разсърдят, че са малцинство. Те са крехки, нараними същества, ще започне да се борим за права”, каза Бойко Борисов.

Бойко Борисов съобщи още, че в смесените райони в страната положението на българската жена е такова, каквото в Албания и Турция и това трябва да се промени.

„Мъжете стоят в кръчмите, ядат телешко, жените копаят на полето. Мъжете седят на магарета, а те водят магаретата и носят мотиката”, заяви Борисов.

Според Бойко Борисов в България всяка пета жена е малтретирана от силната си половинка.

„Той се напива, връща се и я набива. Има и обратни случаи, но те са доста по-малко, а и считам, че тогава мъжете са си виновни, като се върне пиян заслужава бой”, посочи лидерът на партия ГЕРБ Бойко Борисов.

Бойко Борисов обобщи, че основните две задачи на формация „Жени Герб” е да се справят именно с домашното насилие и равните права.