Цветанов „отпуши” пътя към Банско
Цветанов „отпуши” пътя към Банско / снимка: Dariknews.bg

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов се включи в протестните действия на жителите и гостите на Банско, след като това направи и председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Кметът на Банско Георги Икономов обяви, че е належащо приемането на Национална стратегия за развитие на зимните курорти. Той обяви и подкрепата на президента Росен Плевнелиев и над 10 български общини, които искат да развиват зимен спорт и туризъм.

Вицепремиерът подкрепи предложението на кмета на Банско за създаване на Национална стратегия за зимния туризъм и пое ангажимент диалогът да се пренесе в Министерския съвет с представители на Инициативния комитет и общината.

Цветанов изрази своята убеденост, че в най-скоро време исканията на протестиращите ще бъдат удовлетворени, а още в първото заседание на Министерски съвет въпросите ще бъдат представени за разглеждане.

"Не е нормално в България зимните писти да са 220 км, а в Швейцария, Австрия, Германия пистите са по 1200 км в курорт. Нали не си представяте, че Швейцария, Австрия и Германия са против опазването на природата, но там има национални приоритети и национална стратегия за развитие на зимния туризъм", каза пред протестиращите Цветанов.

"Вие сте хората, които най-много милеете за тази природа. Защото тук са живели вашите деди, вашите родители и никой не може да ме убеди, че би могъл да защити повече природата от самите вас", посочи министърът.

Цветанов се обърна с молба към протестиращите да прекратят предвидените блокади на входа на Банско, за да могат жителите и гостите на курортния град да се насладят спокойно на природата и града.

След кратко съвещание, от името на Инициативния комитет, кметът Икономов обяви решението за прекратяване на блокадата за празничните дни и продължаване на протестите с други средства.