Цветанов и Вацлав Клаус обсъдили сътрудничество в сферата на полицейските власти
Цветанов и Вацлав Клаус обсъдили сътрудничество в сферата на полицейските власти / снимка: Пресцентър на МВР

Напълно подкрепяме присъединяването на България към Шенгенското пространство, заяви президентът на Чешката република Вацлав Клаус, който е на работно посещение в страната ни по покана на българския си колега Росен Плевнелиев. Темата беше поставена днес по време на проведената в Министерския съвет среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, съобщи пресслужбата на кабинета.

Цветан Цветанов е благодарил за изразената от госта подкрепа и го е уверил в усилията на българското правителство за осигуряване сигурността на границите на ЕС. В хода на разговорите е обсъдено двустранното сътрудничество между държавите и партньорството в рамките на Европейския съюз.

„В условията на световна финансова и икономическа криза българското правителство не позволи висок бюджетен дефицит. Работим активно за изграждането на транспортната инфраструктура, която е от изключителна важност за развитието на икономиката, земеделието и туризма в страната”, е заявил вицепремиерът Цветанов.

Сред приоритетите в политиката на българското правителство той е посочил още  осигуряването на заетост за младите хора в България, намаляване на безработицата в страната и интеграцията на ромското население. Президентът на Чешката република е проявил интерес и е изразил желание да се запознае с изготвената Рамкова програма за интегриране на ромите в българското общество ( 2012-2020 г.). По време на разговорите е изразено и положително становище относно сътрудничеството в сферата на сигурността и полицейските власти, както и в развитието на туризма между България и Чехия.

Министър Цветанов е извинил отсъствието на правителствения ръководител Бойко Борисов от срещата, поради възникналите служебни ангажименти на министър-председателя и отсъствието му от София. „Като бивш премиер проявявам пълно разбиране и моля да предадете поздравите ми на г-н Борисов, с когото лично говорихме за моето посещение в България още преди година”, е заявил Вацлав Клаус.