Частни фирми ще провеждат шофьорските изпити
Частни фирми ще провеждат шофьорските изпити / снимка: Sofia Photo Agency
Частни фирми ще провеждат шофьорските изпити, предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които бяха гласувани днес от правителството. Според законопроекта организирането и провеждането на изпита за придобиване на шофьорска книжка ще бъде възлагано след конкурс и сключване на дългосрочен договор с фирмата-победител. Провеждането на психо-тестовете за кандидат-шофьорите също няма да е задължение на държавата.

Според измененията държавата запазва правата си да определя реда и условията за провеждане на изпитите, както и да контролира цената за явяване на изпит. Фирмата, която кандидатства за провеждане на изпита, трябва да докаже предлаганата цена, и няма право да я увеличава без съгласието на държавата. На следващото заседание на правителството ще бъдат обсъдени още промени в закона, а след това ще бъдат внесени като пакет за гласуване в парламента, съобщи министърът на вътрешните работи Михаил Миков.

Вътрешният министър предложи някои идеи: „Ако един водач, когато вземе книжка получава 50 точки, които след това му се отнемат, то през първата година ще се смята, че водачът има 40 точки и от тях ще се отнемат. Ако не извърши никакви нарушения, след тази една година автоматично придобива нормалния брой точки”.

Дискутира се също за новите шофьори да важи скорост с десет километра по-ниска от обозначената. Когато такъв шофьор вози младежи, в колата трябва да присъства и опитен шофьор. Според Миков обсъжданите санкции при нарушения са полагане на обществено полезен труд с решение на съда.