Център за аерокосмическо наблюдение помага в борбата с бедствията
Център за аерокосмическо наблюдение помага в борбата с бедствията / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Промените в правителството вече са обявени, заяви пред журналисти премиерът Сергей Станишев. Това стана в отговор на въпрос дали ще има по-сериозни промени в кабинета. Станишев откри център за аерокосмическо наблюдение в „Гражданска защита”.

В аерокосмическия център ще се получава сателитна информация, която позволява да се следят наводнения, пожари и други бедствия. Данните ще се получават по четири канала, като най-експресните ще идват на 40 минути. След обработка те ще отиват в съответните държавни ведомства.

Купена е и апаратура, която може да се монтира на безпилотно летателно средство или МПС, чрез която ще се доставя картина в реално време от мястото на бедствието.

Летателното средство още не е купено, но според директора на „Гражданска защита” Андрей Иванов е по-добре да има два или три вертолета, които ще могат да се използват и при гасене на пожари.

Първият етап от изграждането на центъра струва малко над 1 300 000 лева. Предстои поетапно да се въвежда наблюдение и за незаконно строителство и добив на дървесина.