Цачева: Не намерихме баланса в управлението
Цачева: Не намерихме баланса в управлението / снимка: Sofia Photo Agency
Председателят на парламента Цецка Цачева
61815
Председателят на парламента Цецка Цачева
  • Председателят на парламента Цецка Цачева

Ние имаме не само политическа криза, но и криза на държавността. Това заяви в „Седмицата" на Дарик председателят на парламента Цецка Цачева. По думите й е много рано да бъдат направени изводите. Народното събрание продължава да работи, макар че дните му са преброени. „Не намерихме баланса в управлението", допълни Цачева.

„Питала съм вече бившия министър на финансите защо трябваше да бъдем по-големи отличници и отговор не съм получила", каза председателят на НС. Въпросът, на който отговор няма, е защо дефицитът е трябвало да бъде 0,5% в края на 2012 г.

Цачева бе категорична, че управлението на ГЕРБ трябва да се оценява и в контекста на цялата европейска ситуация. „Единствената възможна политика, различна от тази на ГЕРБ, е увеличаване на дефицита", смята председателят на Народното събрание.

Последната седмица на НС - цената на тока, последиците от референдума и дюните

„Ние се стремяхме да постигнем максимално съгласие относно актовете, които сме длъжни да оставим на служебното правителство, за да може то да работи без парламент", каза още Цачева. По думите й приоритетите са начертани от президента Росен Плевнелиев по време на консултациите с всички парламентарни групи.

Още в понеделник ще бъде внесено предложението за промени в Закона за енергетиката, които да позволят намаляване на цената на тока. Вторият акт, който трябва да бъде приет до разпускането на парламента, е свързан с енергийната ефективност. Той ще бъде разгледан във вторник на извънредно заседание.

Парламентът ще наложи мораториум, свързан със застрояването на Черноморието и казуса с дюните.

В програмата на парламента е ратификация на споразумение с Швейцария за избягването на двойното данъчно облагане. Спогодба за ратифициране, свързана с франкофонията, също ще бъде в дневния ред на парламента.

„Длъжни сме да се произнесем по двата проекта за решение, относно последиците от референдума", заяви Цачева. По закон Народното събрание е длъжно да се произнесе по въпроса три месеца от референдума. „Към момента не се откроява позиция от ДПС, а единствената позиция „против" този парламент да се произнесе по референдума е на Коалиция за България", каза още тя: „Ние ще се съобразим с резултатите от референдума, на който гражданите казаха „не" на нова ядрена централа".

За протестите, оставката и опозицията

Цецка Цачева бе категорична, че „някой настройва лекарите за протести" заради проблемите със Здравната каса. „Никога преди ГЕРБ не са предвиждани толкова пари за здравеопазване", категорична бе тя.

Цачева допълни, че няма да има време да се преразгледа и пенсионирането на военните.

„Власт се дава от народа и когато народът иска да си я върне обратно, достойното и решителното поведение е това на премиера Бойко Борисов. Какво означава в една държава да се събудим всички ние с космически сметки да електричество?", попита риторично Цачева. Тя бе категорична, че недоволството, което е извадило народа на улицата, е именно срещу монополите.

Председателят на НС заяви, че партия ГЕРБ не е проявила зрялост в отношението си към предишните управляващи. По думите й представители на предишните управляващи са се изживявали „като ментори и последна инстанция" в Народното събрание.

Цялото интервю с Цецка Цачева чуйте в radio.dariknews.bg