Цачева нарече наркотичната поправка петно върху нея и парламента
Цачева нарече наркотичната поправка петно върху нея и парламента / снимка: Sofia Photo Agency
Цачева нарече наркотичната поправка петно върху нея и парламента
31616
Цачева нарече наркотичната поправка петно върху нея и парламента
  • Цачева нарече наркотичната поправка петно върху нея и парламента

След поредна размяна на обвинения между управляващи и опозицията, Народното събрание прие доклада на временната анкетна комисия, която разследва скандалната поправка в "Държавен вестник". Изводите на анкетната комисия вече са изпратени на прокуратурата. Текстът разрешаваше използването на наркотични изображения в рекламите. От БСП отново обвиниха ГЕРБ в лобизъм. От „Атака" пък заявиха, че ще сезират СЕМ заради това, че с обвиненията си левицата прави скрита реклама на алкохолен производител. Председателят на парламента Цецка Цачева определи случая като петно върху нея самата и институцията. По думите й скандалът показал, че депутатите гласуват текстове, без да чуват за какво се отнасят. Ето какво казаха Мая Манолова от БСП, председателят на парламента Цецка Цачева и Христо Бисеров от ДПС:

„Пламен Цеков и Светлин Танчев. Тези лица прикриват и запазват в тайна имената на едни други лица от ръководството на ГЕРБ. Ето това е пример за гербаджийски чадър".

„Това е петно върху мен, върху институцията. Г-н Пирински е бил щастлив като е формулирал, че поправката „Ванко 1" хвърля петно за 20 години. За съжаление аз не мисля, че това петно е срочно. Първо, можех аз да чуя и да коригирам. Не съм го чула. Второ, можеше експерт референт да чуе, няма реакция. Никой не чува. Народните представители в залата не чуват. Това е отговорността ни. За отговорността не чух кой подхвърли репликата. Бих много се срамувала, ако този въпрос ми беше зададен от центъра и дясната страна на залата, но от вас господа, спрямо вас аз не изпитвам чувство на срам".

„Има време за истинската политическа отговорност, защото това, което трябва да отбележим е, че такъв случай до сега в българското Народно събрание не е имало. Ние сме длъжни да предположим, че става въпрос за престъпление, а не за нарушение на правилник. Ние сме длъжни да допуснем за съществуването и функционирането по този случай на организирана престъпна група по смисъла на НК. Ако бъде разкрита организирана престъпна група, в която участват и народни представители, това ще отиде в евентуален бъдещ специализиран съд".

След предложение на комисията, която разследва поправката в "Държавен вестник", двама от замесените депутати на ГЕРБ - Светлин Танчев и Пламен Цеков, освободиха ръководните места в парламентарните комисии по социална политика и здравеопазване.