Сотир Цацаров
Сотир Цацаров / БГНЕС
Напрежението в Асеновград не е етническо, удобно е да бъде представено като такова, каза в Бургас главният прокурор Сотир Цацаров, който коментира проблема пред журналисти. Той добави, че неговото лично виждане е такова, че напрежението е в резултат на дълго толерирано чувство за безнаказаност.

Прокуратурата иска постоянен арест за биячите от Асеновград
 
"И това съзнание за безнаказаност не е само в резултат на извършени криминални прояви, а то продължава в тези български градове и села, където в ромските махали се толерира незаконното строителство и ред административни нарушения, на които се гледа по-снизходително", допълни той.

Хиляди излязоха на протест в Асеновград
 
Главният прокурор каза още, че парите за интеграция на ромското население са изразходени за интеграция на тези, които са ги изразходвали. Във връзка със случая в Асеновград той припомни, че тази седмица предстои да бъдат повдигнати обвинения на народния представител Манол Генов. А част от неговата дейност е купуване на ромски гласове. Цацаров добави, че именно това население е търсено по време на избори.

"А решението на целия проблем е такова, че нещата трябва да минат в равна мяра за всеки и всяко нарушение да се наказва, а както и да се спре политическия маркетинг в ромските махали", каза Цацаров.
 
Главният прокурор добави още, че това население е толерирано години наред, тъй като е нужно като електорат. Има тотално съзнание за безнаказаност.

Полицията отблъсна шествието срещу ромската махала в Асеновград (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Цацаров коментира още, че предстои до 20 юли да бъде поставен своеобразен рекорд за българския наказателен процес. До тази дата трябва да бъде внесен обвинителният акт за КТБ в специализирания наказателен съд, който се състои от 15 хиляди страници. Актът е срещу 19 обвиняеми лица.
 
Главният прокурор е на посещение в Бургас по повод Конференция на ВСС, която се провежда в морския град.
БТА