Българският лекарски съюз се закани за национална стачка
Българският лекарски съюз се закани за национална стачка / Sofia Photo Agency

Национална стачка подготвя медицинската общност в България, ако до края на годината не бъде подписан нов Национален рамков договор, каза в Плевен председателят на Български лекарски съюз д-р Андрей Кехайов. „Искаме анексиране на цените и незабавно преговаряне, все още има време при добро желание за реален диалог, да се седне на масата за преговори”, категоричен беше той.

„Всички институции в страната трябва да си изяснят и да поемат отговорността при неподписване на НРД и виновната страна да бъде санкционирана”, смята председателят на лекарския съюз. Той увери, че ако до края на годината не бъде подписан нов НРД, цялата медицинска общност е готова за национална стачка. В нея ще се включат всички медицински организации, включително тези на лекари, сестри, фармацефти и пациентски организации.

„Българският лекарски съюз призовава ръководството на касата да седне на масата за преговори още днес”, заяви Кехайов. Той изрази недоумение от факта, че в момента лекарските искания са насочени към промяна в параметрите на договора в полза на пациентите, а касата, която представлява здравноосигурените лица, не желае да преговаря.

Според председателя на БЛС здравеопазването у нас е в абсолютна криза и през последните 3 години върви само назад, а тройната коалиция няма ясна визия как да промени нещата. Той изтъкна, че страната ни отделя едва 150 евро на глава от населението за здравеопазване, докато в останалите страни от ЕС средната цифра на глава от населението е 1500 евро.

„В условията на демографски срив, отрицателен прираст и ниска средна продължителност на живота, днес повече от всякога е необходимо подписването на НРД с променени параметри”, подчерта още Кехайов.

Други новини от Плевен