Български спортисти, замесени в скандали с наркотици
Български спортисти, замесени в скандали с наркотици / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Български спортисти, замесени в скандали с наркотици
46385
Български спортисти, замесени в скандали с наркотици
  • Български спортисти, замесени в скандали с наркотици

Гълъбин Боевски не е първият спортист, чието име се свързва с трафика на наркотици. Наркоскандалите с атлети зачестяват през последните няколко години, а в повечето случаи става дума за силови спортисти.

През май тази година българският ветроходец Димитър Топалов е задържан край бреговете на Франция с близо 400 килограма кокаин на борда на яхтата му „Бялата лястовица". Топалов е един от четиримата номинирани за Златния глобус „Кор Кароли" за 2010 година и на практика връща България в трансатлантическите ветроходни регати след 14-годишно прекъсване. Количеството дрога на яхтата се оценява на повече от 1 милион лева.

През юни 2010 година е арестуван бившият лекоатлет Светослав Младенов. Той пласирал кока на други спортисти и бизнесмени. В сделките посредничела и жена му Емилия Пашова, която пък е бивша волейболистка.

Същата година в ареста попада и шампионът по бокс Христо Фурнигов. В Добрич полицията открива в колата му марихуана и амфетамин. Пред съда са представени данни, според които той се занимавал с разпространение на наркотици.

Едно от първите показни убийства у нас също е свързано с представител на силовите спортове. На 10 юни 1995 година в Бургас е убит Георги Николов - Мечката, собственик на местната Първа частна милиция. За него се говори, че е бил приближен до основателя на ВИС Васил Илиев и е движил наркотиците по Южното Черноморие. Мечката е бил респектиращ атлет и е смятан за един от основоположниците на българския боди-билдинг. И до ден-днешен се провежда турнир по културизъм, който носи неговото име.