/ БГНЕС, архив
БСП приветства оттеглянето на предложенията за промени в изборното законодателство, които ограничаваха гласуването на българите в чужбина.

Социалистите отрекоха решения на служебното правителство да са в полза на БСП. Червените допълниха, че е важно българите в чужбина да запазят правото си да гласуват.

Правосъдният министър спря идеята за уседналост при гласуване

"Приветстваме, че този законопроект беше оттеглен. Нужна е много прецизна формулировка на тези теми, която да гарантира, че ще бъдат запазени конституционните права на българските граждани в чужбина да гласуват", коментира Кристиан Вигенин.
 
Валери Жаблянов допълни, че са убедени, че изборният процес така, както е наблюдаван на последните избори, е показал доста пропуски в регулацията на изборното законодателство и организацията на самите избори.
 
Българите в чужбина – гневни заради готвените промени в изборните правила

"Създаде се напрежение между България и Турция и за нас законодателните промени са необходими. Ще обмислим целия натрупан опит и ще подготвим и направим предложения за подобрения на всички аспекти в процеса на изборите, за да може да бъдат избегнати всички форми на държавен натиск от чужди държави, където живеят български граждани от гледна точка на участието им в избори", каза още той.