България вече има Музей на социалистическото изкуство
България вече има Музей на социалистическото изкуство / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
София вече си има Музей на социалистическото изкуство
44907
София вече си има Музей на социалистическото изкуство
  • София вече си има Музей на социалистическото изкуство

Първият Музей на социалистическото изкуство беше открит в София. Министерството на културата ще получи милиони левове по оперативни програми за строителството на музеи и археология, отбеляза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов.

Според вицепремиера Симеон Дянков с новия музей се затваря една страница, а комунизмът и социализмът отиват там, където принадлежат - в историята.

Над 150 са експонатите в музея, като повече от 60 от тях са живописни творби. В него има и видеозала, в която се прожектират филми.

По време на откриването министърът на финансите Симеон Дянков заяви, че подобен музей няма никъде другаде в Източна Европа освен в Будапеща, където обаче са изложени само скулптури. Дянков изрази убеждението си, че много чуждестранни туристи ще идват, за да посетят музея. Той заяви, че е разочарован от размерите и красотата на звездата от партийния дом, която е изложена, защото си я представял по-голяма и рубинена, но тя се оказала малка и направена от изкуствено стъкло.

България вече има Музей на социалистическото изкуство
netinfo

Премиерът Бойко Борисов упрекна БСП, че отдавна е трябвало да построят такъв музей: "Те бягат от комунизма и социализма като минало и история като дявол от тамян. Партия, която не си зачита миналото, която не си тачи символите, няма бъдеще. Ако някой ден ГЕРБ се срамуват от мен след 100-200 години, нека си кажат дали се срамуват или не от миналото си". По думите му идеята е поколенията да видят как България е била управлявана десетилетия наред.

България вече има Музей на социалистическото изкуство
netinfo

Новият музей струва 3,5 млн. лева, отделени от бюджета на Министерство на културата, каза министър Вежди Рашидов. Той обясни, че, ако паметникът на Съветската армия бъде свален, ще намери място в Музея на социалистическото изкуство. Според Рашидов в България трябва да се направи музей на тоталитарните лидери, като се започне от татово време досега.

България вече има Музей на социалистическото изкуство
netinfo