България активна в ЕС при дискусиите за Черноморското сътрудничество
България активна в ЕС при дискусиите за Черноморското сътрудничество / netinfo

България има активна роля в ЕС при дискусиите за Черноморското сътрудничество. Това каза ръководителят на представителството на Европейската комисия у нас Майкъл Хъмфрис след пресконференция на еврокомисаря по външните отношения Бенита Фереро-Валднер за новата инициатива на ЕС "Черноморско взаимодействие".

Новата инициатива е в рамките на Европейската политика на съседство. Тя цели да развие сътрудничеството в рамките на региона на Черно море, както и между региона и ЕС. "Черноморско взаимодействие" ще се гради върху настоящи програми и инициативи на общността в сфери като енергетика, транспорт, околна среда, морска политика, риболов и др.

Във всички тези области България е играла, играе и ще играе ключова роля, коментира Майкъл Хъмфрис.

В сферата на устойчивото нефтено развитие България ще има важна роля по отношение на Черноморското крайбрежие и на петролопровода "Бургас-Александруполис". Ще има цялостен диалог по енергийната сигурност, в който България ще е основен партньор.

Ръководителят на представителството на Европейската комисия в България съобщи, че от днес у нас са експерти на ЕК, които работят в области, свързани със съдебната система, полицейските въпроси, конституционно право и др.

Тяхната цел е да разгледат представения от българското правителство доклад, постигнатия напредък и да определят областите, в които са необходими допълнителни действия.

Хъмфрис отбеляза, че в момента експертите на ЕК са на етап оценка, а не произнасяне на решения. Комисията ще представи изводите си на Европейския съвет през юни.