Стефан Данаилов
Стефан Данаилов / БГНЕС, архив
Днес е поклонението пред Стефан Данаилов (1942-2019). Вратите на Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат отворени в 11:00 ч. за всеки, който иска да се прости с обичания от няколко поколения актьор.

Броени дни преди да навърши 77 години, една от емблемите на българския театър и кино почина на 27 ноември във Военномедицинска академия, където преди това беше приет за лечение.

Народен театър
БГНЕС

Рашидов за Ламбо: Стефан не беше отчаян, но му беше тъжно за живота (ВИДЕО)


От Дирекция "Култура" към Столична община почетоха паметта на легендарния актьор с 28 пана със снимки от някои от най-емблематичните му роли. Те се намират пред Народния театър „Иван Вазов“. Инициативата на Столична община и издателство „Книгомания“ със съдействието на Българската национална филмотека. Кадрите бяха показани преди 2 години по случай 75-годишнината на Стефан Данаилов, а изложбата е наречена „Познатият непознат“. Тя ще бъде в Градската градина до 20 декември.



През 1966 г. Стефан Данаилов завършва актьорско майсторство във Висшия институт за театрално майсторство "Кръстьо Сарафов" (ВИТИЗ, а сега НАТФИЗ) при Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и Анастас Михайлов. Към актьорската професия го насочва съпругът на сестра му Росица - актьорът Иван Кондов, който го подготвя и за кандидат-студентските изпити в академията.
На 13 години е дебютът му в киното, в детско-юношеския филм "Следите остават" по сценарий на Павел Вежинов.

През август 1969 г. е премиерата на първия епизод от телевизионния сериал "На всеки километър". За един ден 27-годишният Стефан Данаилов, който изпълнява ролята на майор Деянов, и партньорът му Григор Вачков (Митко Бомбата), стават звезди. Следват филмите "Князът" и "Черните ангели", които му носят още по-голяма популярност. За участието си в тях е удостоен с наградата за най-добра мъжка роля от фестивала на българското кино "Златната роза" във Варна (1969).

В своята над 50-годишна творческа кариера Стефан Данаилов е изиграл повече от 150 роли в киното, театъра и телевизията. Един от популярните му образи е на инструктора по шофиране Яким Донев от "Дами канят", от където остава култовата реплика "Ти знаеш ли, че имаш страшни очи?". Стефан Данаилов е участвал в "Инспекторът и нощта" (1963), "Князът" (1970), "Черните ангели" (1970), "Иван Кондарев" (1974), "Сватбите на Йоан Асен" (1975), "Допълнение към ЗЗД" (1976), "Топло" (1978), "Юлия Вревская" (1978), "От нищо нещо" (1979), "Търновската царица" (1981), "Княз Борис Първи" (1985), "След края на света" (1998) и много други, както и в редица международни копродукции.

Стефан Данаилов
БГНЕС, архив

Ламбо спасил два пъти живота на Йосиф Сърчаджиев (ВИДЕО)

С италианския режисьор Луиджи Перели, Данаилов снима в седмия сезон на италианския сериал "Октопод" (1994). Сериалите "Рекет", "Дело по съвест" и "Дълбоко в сърцето" му носят още по-голяма популярност в Италия. Участвал е и в българските тв сериали "Стъклен дом" (2010) и "Фамилията" (2013).

В храма на Мелпомена Стефан Данаилов влиза през 1966 г., в пловдивския драматичен театър "Н. О. Масалитинов". Първата му голяма роля е през 1973 г. в "Коварство и любов" на Фридрих Шилер, в Театъра на народната армия, София. Тогава зрителите с часове се редят на опашка, за да видят на живо своя идол от "На всеки километър". От 1979 г. той е в Народния театър "Иван Вазов", където прави незабравими роли в "Напразни усилия на любовта", "Щастливецът иде", "Вишнева градина", "Венецианският търговец", "Майор Барбара", "Дон Жуан", "Хамлет", "Декамерон", "Жените на Джейк", "Пигмалион" и други.

Последната му роля на най-голямата ни сцена бе в "Актрисата" (2019) от Питър Куилтър, заедно с Аня Пенчева. Данаилов е в ролята на ексцентричния швейцарски богаташ Чарлз, който поради здравословното си състояние се придвижва със скутер и носи фланелка "Аз победих анорексията". Външният му вид е почти неузнаваем - той е с тъмни очила и дълги сиви коси, като истинско хипи.

Сред партньорките му в театъра и киното са още Невена Коканова, Цветана Манева, Анета Сотирова, Виолета Гиндева, Пепа Николова, Мария Каварджикова, Ани Пападопулу, Елена Петрова. В живота обаче до него винаги е била една-единствена жена - съпругата му Мария. Двамата са заедно от 1963 г. до смъртта й през 2014 година.

От 1988 г. Данаилов преподава в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов". През 1995 г. е избран за доцент, а през 1999 г. - за професор. Сред своите възпитаници е известен като Мастер. Другите му известни прякори са бате Серго и майор Деянов, появили се след "На всеки километър". Ламбо го наричат приятелите му, заради името на баща му - полк. Хараламби (Ламби) Данаилов.

Стефан Данаилов е бил депутат с шест мандата в Народното събрание, както и министър на културата (2005-2009). През 2011 г., заедно с Ивайло Калфин, са кандидати за президент и вицепрезидент от "Коалиция за България".