Eкип от български учени създаде уникална маска, която не само предпазва, но и убива коронавируса. Това поне твърдят изобретателите, които са от Русенския, Техническия и Софийския университети. Според тях силата на изобретението е в сребърното му покритие. Маската е разработена за четири месеца. 

„Русенският университет винаги следва съвремието и проблемите около нас. Още през март започнахме да изработваме предпазни шлемове. Дарихме над 3000 на здравни институции, общопрактикуващи лекари и стоматолози. След това възникна нова идея – за обдишващ апарат. Смесен екип от няколко университета и фирми работи по него. Маската е третата идея. Белият плат е гладък от едната страна и мъхест - от другата. Трябваше първо да го изследват за канцерогеннност”, обясни ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев в ефира на NOVA.

„Това, което е известно отдавна е, че среброто, с което е покрит външният слой на маската, убива вирусите като цяло. Използва се в медицината и в произовдството на кремове”, каза ас. Янков от висшето заведение.