Бъчварова - все по-вероятна номинация за президент на ГЕРБ
Бъчварова - все по-вероятна номинация за президент на ГЕРБ / БГНЕС, архив

Името на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова се чува все по-често в редиците на ГЕРБ като възможната номинация на управляващите за президент. Това пише "Сега", позовавайки се на източници от ГЕРБ.

След включването на ген. Румен Радев в надпреварата за "Дондуков" 2 в партията на Борисов са се спрели на няколко варианта за номинация, които обаче се променяли през ден. Последният засега е именно за издигането на кандидатурата на шефа на МВР.

ГЕРБ обявява кандидатите за президент и вицепрезидент на 2 октомври

Преди включването на Радев много сериозно се говореше за номинирането на самия Борисов, който след това да сдаде поста на Томислав Дончев. Този вариант обаче отпаднал и в редиците на ГЕРБ предложили да бъде издигнат столичният кмет Йорданка Фандъкова. За да бъде номинирана обаче, е трябвало съгласието на регионалния министър Лиляна Павлова, която евентуално да замени Фандъкова като кмет. Павлова отказала категорично. Така се стигнало и до последния вариант - издигането на вътрешния министър.

Цветанов: Жена за президент на ГЕРБ? Отнасям се с респект към всички български дами

"Президентската ни кандидатура мога да кажа, че вече е ясна. Нашите структури в цялата страна са готови и приемат решението, което ще бъде взето окончателно от Изпълнителната комисия", заяви в понеделник пред БНТ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Според него кандидатът на ГЕРБ трябва да е човек с твърд характер, който се е доказал в управлението. По думите му кандидат-президентът трябва да е достатъчно разпознаваем в европейските столици и да е медиатор, който да може да се справи в сложната международна обстановка.

"Смятам, че жена пo приляга да бъде кандидат за президент", каза още Цветанов, без да посочва имена.

Именно в ролята на медиатор влезе Румяна Бъчварова по време на срещата на Борисов с германския канцлер Ангела Меркел. Тя е била вторият човек в делегацията, която е говорила от името на българската страна и е описала сложната обстановка с мигрантите у нас. Другата възможна кандидатура - Фандъкова, пък ясно заяви, че има още доста работа като кмет, с което отхвърли варианта да напусне "Московска" 33.