СДВР намалява охраната на протестите
Бум на заразени с коронавирус в „Охранителна полиция“, съобщава NOVA.

Основният проблем е, че полицаите се движат на групички и се возят заедно в джипове.

22-ри ден на протеста: Палатки и блокади (ВИДЕО/СНИМКИ)

Столичната дирекция на вътрешните работи ще намали броя на полицаите,
които охраняват антиправителствените протести. Средно на ден по петима служители на реда се оказват с положителни проби за коронавирус, съобщи началникът на отдел "Охранителна полиция" при СДВР комисар Радослав Стойнев по време на извънреден брифинг.

БГНЕС

"Имаме проблем предвид епидемичната обстановка с доста случаи на служители с положителни проби за коронавирус. Налага се да карантинираме служители, които са били в близки контакти с колегите си, затова обстоятелствата налагат да се предприемат мерки, сред които ограничаване на полицейския ресурс в охраната на протестите. Няма тежки случаи, има положителни проби, спазваме всички правила за карантиниране на колегите, грижим се за здравето им.

Редуцирането на полицейския състав ще натовари останалите полицаи, охраняващи протестите, но ситуацията е такава. Надявам се да проявят разбиране. Основно служители от охранителните части на СДВР са, средно по пет случая на ден се установяват като новозаразени. Апелирам към служителите да носят маски и на открито, въпреки че не е задължително", призова Стойнев.

Вчера в столицата са се състояли два регламентирани и два нерегламентирани протеста. Към момента блокирани остават две основни пътни артерии в столицата - бул. "Цар Освободител" и Орлов Мост.
 
 
Бум на заразени с коронавирус в „Охранителна полиция“

Бум на заразени с коронавирус в „Охранителна полиция“. Подробности от СДВР

Публикувахте от Новините на NOVA в Събота, 1 август 2020 г.

"Към 19:00 часа снощи се събраха граждани пред Президенството, където в 21.00 започна шествие към Орлов мост. Основната група граждани престоя там до 23.00, от тях се отделиха други граждани, които тръгнаха по бул. "Евлоги Георгиев" към НДК, беше блокирано и кръстовището на "Фритьоф Нансен" в посока НДК", уточни Стойнев.

БГНЕС

На булевардите отново е имало напрежение между водачи на МПС и протестиращи, но до стълкновения не се стигнало. "В района на Орлов мост имаше напрежение снощи, около 19:00 часа се наложи намеса на полицията да изведат лице, Слава Богу, нямаше по-сериозни нарушения на обществеия ред.

Към 21.20 пред БНТ беше установено лице, което разлепвало стикери по колите на БНТ. Мъжът е установен, извършва се проверка. В сутрешните часове - към 01.45 часа полицаите в района на Орлов мост забелязали, че възниква напрежение сред протестиращите, и установили, че мъж на 37 години се е опитал да запали една от тентите на протестиращите. Има досъдебно производство, мъжът е задържан", допълни Стойнев.

23-ти ден на протеста: Продължават блокадите в София (СНИМКИ/ВИДЕО)

Обръщам се към протестиращите и всички граждани да се съобразяваме и да спазваме общоприетите правила и норми, да зачитаме правата на хората, които имат друго мнение и не са съпричастни с протестите. Жителите и гостите на столицата призовавам в късните часове да не се придвижват с колите си в центъра, защото ще попаднат в задръствания.

А ако попаднат - да са търпеливи, правим всичко възможно да осигурим обходни маршрути, призова още началникът на отдел "Охранителна полиция" при СДВР.