БСП вдига самочувствието на пенсионерите
БСП вдига самочувствието на пенсионерите / netinfo

За активна политика на държавата и общините за осигуряване на възможност за пътувания и почивки на възрастните хора се обяви премиерът и лидер на БСП Сергей Станишев на заседание на Висшия съвет на партията.

Според премиера е нужно да се работи за повишаване самочувствието на възрастните хора. Той каза, че му е обидно, макар и не в активния сезон, западноевропейски пенсионери да идват по нашите курорти, а българите от третата възраст да не могат да си го позволят. Той призова за по-активна социална политика в тази посока. По думите му сериозен ангажимент трябва да имат и общините, като създават условия за общуване с пенсионерски клубове.

Премиерът Станишев припомни, че политиката за възрастните хора е сред приоритетите на правителството. „Ще продължим тази политика и през следващата година не защото е предизборна”, каза Станишев. „Правим всичко необходимо за изпреварващо увеличение на пенсиите, за да се издължим като общество на тези хора”, допълни той. По думите му това е компенсация за отношението към тях през 90-те години, когато според него са се възприемали като излишна тежест.

Висшият съвет на БСП препоръча да се създаде малка потребителска кошница за движението на цените на стоките, които употребяват възрастните хора и наблюдение на влиянието на инфлацията върху тях.

По време на дискусията по темата с уговорката, че не знае доколко може да се осъществи, депутатката Станка Маринчева предложи първият етаж от всяка сграда в нов жилищен комплекс да бъде общинска собственост и да се дава под наем на възрастните хора.

Правителството да подготвя всяка година програма за отбелязване на датата 1 октомври - официалният ден на възрастните хора, предвижда одобрената от пленума политика за работата на партията с възрастните хора.

Министър-председателят и лидер на социалистите Сергей Станишев получи първата електронна членска карта на БСП.