БСП ще се съобрази с обществото за съжителството без брак
БСП ще се съобрази с обществото за съжителството без брак / netinfo

БСП ще се съобрази с преобладаващото обществено мнение и ако то не одобрява узаконяването на фактическото семейно съжителство, депутатите също няма да го подкрепят, стана ясно на кръгла маса в парламента за новия Семеен кодекс.

Легализирането на съжителство без брак бе прието на първо четене от парламента. От опозицията се обявиха срещу нововъведението с аргумента, че узаконяването на фактическото съпружеско съжителство няма да защити правата на децата. „Ако преобладаващото обществено мнение е в тази посока, ние ще се съобразим, но ако хората не го искат, няма да го приемем”, каза депутатът от Коалиция за България Надка Андонова при обсъждането.

Опозиционният депутат Мартин Димитров съобщи, че колегата му Надка Балева от БСП му е представила предложение спорният текст да отпадне между първо и второ четене.

Православната църква, Католическата екзархия и Главното мюфтийство се обвиха категорично срещу тази промяна в Семейния кодекс. Според становището на Светия синод депутатите трябва да узаконят църковния брак.

Председателят на Асоциация „Общество и ценности” Стоян Георгиев заяви, че ако се легализира фактическото съжителство, ще се легализира и гей съжителството. Това директно ще даде права и хомосексуалните двойки да осиновяват деца, каза още Георгиев.